Klaszterrel a délalföldi turizmus fejlesztéséért

A Dél-alföldi Turisztikai Innovációs klaszter az “aktív egészséget” támogatja, amely az egészségmegőrzés, a fizikai aktivitás és a lelki feltöltődés harmóniáját jelenti.

Több mint 64 millió Forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam a Dél-alföldi Turisztikai Innovációs klaszter létrehozását, aminek célja olyan termékek kialakítása, melyek a Dél-alföldi régió hosszú távú piacit sikereit növelhetik, és a versenyképességére is jó hatással lesznek.

A belföldi turizmus teljesítménye folyamatosan növekszik az elmúlt években, ugyanakkor az is elmondható, hogy az átlagos tartózkodási idő csökken, azaz a belföldi turizmus a hétvégékre, valamint a hosszú hétvégékre koncentrálódik. Az utazók számára a vakáció lényege a feltöltődés, a felszabadult együttlét, az új helyek megismerése, a 2-3 napos utazások során pedig szívesen fogadják, ha mindezt „csomagban” kapják, amely könnyebbé és gyorsabbá teszi a tervezést.

turizmus

A turisztikai szektor közös célja az, hogy a vendégéjszakák számát növelje, amit komplex turisztikai termékek fejlesztésével lehet elérni. Ezek a termékek több napos élményt nyújtanak az utazóknak, ezáltal több napos tartózkodást és jövedelemköltést eredményeznek. A klaszterrel egy olyan szolgáltatási hálózat jön létre, amely összefogja a turizmus széles spektrumában működő szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek működését. Teszi ezt azért, hogy olyan turizmusszervező logisztikai szolgáltatást hozzon létre, mely a Dél-alföldi Régió turisztikai attrakcióit rendszerbe szervezi.

E komplex feladat egyik új és meghatározó eszköze az intelligens turisztikai kártya. A turisztikai kártya a világ több országában népszerű, számos turista használja utazásai során. A kártya a kül- és belföldi utazók számára rengeteg kedvezményt nyújtó szolgáltatási csomag, amelynek legfontosabb célja, hogy fogyasztásra ösztönözzön.

Az „Egészség turisztikai üzleti környezet fejlesztése a Dél alföldi régióban a Délalföldi Turizmusfejlesztés Klaszter keretén belül – 3 megyei helyszínen” c. pályázat összköltsége 128.729.000 Ft, amelyből az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás ennek a fele, azaz 64 364 500 Ft. A projekt megvalósításának tervezett befejezése 2014. december 31.