Lépjen kapcsolatba velünk

Múzeumok éjszakája – Szombaton nyitják meg a látogatók előtt az egri Valide Sultana fürdőromot

Múzeumok éjszakája – Szombaton nyitják meg a látogatók előtt az egri Valide Sultana fürdőromot

Ez a cikk több, mint 9 éve és 10 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Az örökségvédelem közel negyven éves adósságát törleszti, amikor a Múzeumok éjszakájának keretében megnyitják az egri Valide Sultana fürdőromot szombaton délután négy órakor – mondta Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója szerdán Egerben sajtótájékoztatón.

Az igazgató kitért rá: az egri történelmi belváros rehabilitációs programjának részeként látogathatóvá tett fürdőrom egyike Eger négy török-kori ikonikus örökségének a Minaret, a Török-fürdő és a várbéli Török-kert mellett.

Hozzátette: tervezik, hogy a későbbiekben egy, a török-kori fürdőkultúrát bemutató multimédiás kiállítást is nyitnak majd itt, az ehhez szükséges 20-30 millió forintot pályázati forrásból, illetve a török követség bevonásával remélik előteremteni.

Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes felidézte: a vármúzeum vidékről az első között csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatához 2004-ben. Közlése szerint idén a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából rendezvény-társulásként, az egri Eszterházi Károly Főiskola Varázstorony Természettudományi Pályaorientációs Központjával, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral, valamint az Egri Termálfürdővel közösen várják a látogatókat a Múzeumok éjszakáján. A programokhoz számos szolgáltató is csatlakozott – tette hozzá.

Az igazgató-helyettes elmondta: a Múzeumok éjszakáján a várban lesz egyebek mellett fáklyás kazamatavezetés, megrendezik a VI. Kárpát-medencei tűzugró fesztivált és időszakos kiállítás is nyílik a belvárosi rehabilitáció során feltárt régészeti leletekből. Az Egri Vitézlő Oskola vezetésével pedig fáklyás felvonulás indul a belvárosból a várba este 9 órakor.

Kárpátiné Ézsiás Edit, a könyvtár olvasószolgálatának vezetőjének közlése szerint az intézmény kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, kiállításokkal és koncertekkel várja a vendégeket.

A Varázstoronyban már délelőtt tízkor elkezdődnek a programok: kémiai kísérleteket tartanak a gyerekeknek, lesznek planetáriumi órák, előadást tartanak a Naprendszerről, a robotokról, a Földön kívüli élet esélyeiről. Papp Irén, a Varázstorony program-koordinátora hozzátette: a várban este kilenc órától egy csillagászati távcsővel a Szaturnuszt is meg lehet majd figyelni.

A sajtótájékoztató keretében mutatta be Sz. Király Júlia, a vármúzeum osztályvezetője Gárdonyi Géza Természet kalendáriuma – Titkosnapló című, a Helikon Kiadó gondozásában az Ünnepi könyvhétre megjelent könyvét. Felidézte: Gárdonyi Géza rendszeresen feljegyezte kertjének növény- és állatvilágával, illetve a természeti jelenségekkel kapcsolatos megfigyeléseit, amelyet titkosírással jegyzett fel. Az új kötet révén a nagyközönség most olvashatja először teljes egészében – a titkosírással és fordításával együtt – ezt az írást.

Továbbiak Programok kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL