Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Andrea, Ilma

Sötét
Fény

Erdőtűz és hegyi mentés: katasztrófavédelmi gyakorlat a Bükkben

Erdőtűz és hegyi mentés: katasztrófavédelmi gyakorlat a Bükkben

Ez a cikk több, mint 9 éve és 9 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Helyzetgyakorlatot tartott a napokban a dédesi várromnál a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség. Az egri hivatásos és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók a szimulációs gyakorlatban turistákat mentettek, és erdőtüzet oltottak.

A forgatókönyv szerint a turisták tüzet raktak az erdőben, amely később átterjedt az aljnövényzetre. Az oltást megkezdő turisták a meredek hegyoldalon leestek, és eltűntek, a tűz pedig már a közelben lévő tábort is veszélyeztette.

A gyakorlaton a lángokat végül az egri hivatásos és a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók fékezték meg, valamint megtalálták a turistákat játszó, szakmai gyakorlatukat végző főiskolásokat is. Miután a szakemberek ellátták a turisták feltételezett gerinc-, és végtagsérüléseit, a nehéz domborzati tereppel megküzdve, sikeresen lehozták őket a hegyről. Egy bekötő útnál – a feltételezés alapján – az Országos Mentőszolgálat szakemberei várták a sérülteket.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint az utóbbi években emelkedett a turisták száma a hegyekben, gyakrabban kerülnek veszélybe kirándulók, sportolók a Bükkben is. A katasztrófavédelem irányításával mentésükben rendszerint részt vesznek  a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a Bükki Nemzeti Park munkatársai, az Egererdő Zrt. erdészei, és különböző speciális mentőcsoportok.

Mérai Péter tűzoltó őrnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője hangsúlyozta: összehangolt irányítói és beavatkozói tevékenységet igényel a sérültek mentése, a tűzesetek felszámolása, ezért kiemelt jelentőségű az ilyen típusú gyakorlatok szervezése, a tapasztalatok feldolgozása.

A gyakorlatot, amelyet a Bükk egyik legkedveltebb turistacélpontjánál, a dédesi várromnál tartottak, megfelelőre értékelte a tűzoltósági főfelügyelő.

Továbbiak Bulvár kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL