Újra régi helyén a Dobó-szobor

Péntek délelőtt visszaemelték eredeti helyére Dobó István felújított szobrát az egri Dobó téren.

Schütz Zoltán restaurátor elmondta: Stróbl Alajos 1907-ben felállított, a várvédő Dobó Istvánnak emléket állító 2,5 tonnás kompozícióját februárban szállították el restaurálni. Első lépésként homokfújással letisztították a szobor felületét, majd a sérült részeket hagyományos, poncolásos módszerrel kijavították, az átcsiszolást követően pedig kénmájjal patinázták a műalkotást. Megerősítették a szobor kisebb részeit tartó rögzítéseket, és gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről is.

Korábban 1962-ben szállították el hasonló restaurálásra, ez volt a 107 éves köztéri alkotás második nagyobb felújítása. Bent, a téren már sokan várták pénteken reggel. Ugyanúgy, mint az 1907-es elhelyezésnél és az 1962-es visszahelyezésnél, most is sokan megörökítették ezt az eseményt. Erre az időre még egy kicsit le is állt a Dobó téri munka, a kíváncsiskodókat is beengedték az egyébként lezárt területre.
Fél 12-re minden a helyén volt. Az új posztamens – és így a szobor is – közelebb került a patakhoz.
A téren folyó munkák miatt egyelőre még betakarják a szobrot. A posztamens körül a kőgömböket és a láncokat, illetve a feliratot és a koszorút később helyezik vissza. Ekkor egy külön kis ünnepség tartanak majd.

_B1Q3665
Schütz Zoltán elmondta: elkészültek a korábban szintén a Dobó tér állt másik szoborcsoport, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1967-ben felállított, Végvári vitézek elnevezésű alkotásának felújításával is. Ez a kompozíció azonban nem a megújuló Dobó térre kerül majd vissza, hanem az annak szomszédságában kialakítandó Végvári Vitézek terén fogják felállítani.
Az Egri Városfejlesztési Kft.-től kapott tájékoztatás szerint a két szoborcsoportot a történelmi belváros mintegy 5,5 milliárd forintos, jelenleg is zajló rehabilitációs programjának részeként újították fel. A restaurálás összköltsége közel 35 millió forint volt.