A csipkék, amik elkísérnek egy életen át – Újabb egy hétig látogatható a kiállítás

A nagy érdeklődés miatt július 26-a helyett augusztus 2-ig tekinthető meg Seres Mária Valéria csipkegyűjteménye a Vitkovics Alkotóház és Művésztelep Tetőtér Galériájában – közölte Kühnéné Fekete Mária a kiállítás szervezője, az Egri Kulturális és Művészeti Központ közművelődési szakembere.

A népszerű tárlat száz évesnél régebbi csipkékből áll, amelyek többnyire keresztszemes hímzéssel készült kendőket, ruhákat díszítenek. A kiállítás a XIX. század végi, XX. század eleji családok ünnep- és hétköznapjait eleveníti fel, például egy keresztelő ruhával, papi reverendával, vagy ágyneművel, de különleges csipke kiegészítők: gombok, gyöngyök, selyemvirágok is láthatók.

Kühnéné Fekete Mária felidézte: a kiállításhoz kapcsolódó “Csipke Alkotó Nap” is nagyon népszerű volt, amelyen Erdei T. Lilla a Budapesti Iparművészeti Múzeum muzeológusa, etnográfusa tartott egy különleges előadást „A csipke régi korok ruháin” címmel. Az alkotó napon mesteremberektől sajátíthatták el az érdeklődők a csipkekészítés egy-egy fortélyát, átböngészhettek régi művészeti- szakkönyveket, és maguk is kipróbálhatták kézügyességüket, amelyhez sablonok (például betűtípusok, monogramok) és minta-lapok nyújtottak segítséget.

  csipkek_vitkovics_maria

A Vitkovics Alkotóház és Művésztelep évek óta befogadja az egri művészek kiállításait, előadásait, hosszú távú céljuk az, hogy állandó művészteleppé, alkotó műhellyé váljanak.

A csipkekiállítás után az „Akvarell Biennále Eger”-t fogadja be az intézmény, a nyáron még három koncertet szervez a népszerű “Nyáresti Muzsika” részeként (az első program Gryllus Dániel koncertje volt), októberben pedig saját programokkal csatlakozik a „Nagy Rajzolás” világkampányhoz.