Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Gedeon, Johanna

Sötét
Fény

Pénzt küldött Irakba Ferenc pápa

Pénzt küldött Irakba Ferenc pápa

Ez a cikk több, mint 9 éve és 7 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Irakba indult hétfőn Federico Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte. Ferenc pápa pénzt is adott Filoni bíborosnak az iraki lakosság segítésére – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Az augusztus 8-án a pápa személyes iraki küldöttének kinevezett Federico Filoni bíboros első állomása Bagdad lesz, innen az észak-keleti Erbílbe utazik tovább Iraknak a kurdok lakta területére. Erbíltől nem messze található Moszul városa, amelyet az Iszlám Állam – korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) – nevű szélsőséges fegyveres szervezet fegyveresei júniusban megszálltak.

Ferenc pápa vasárnap este találkozott Filoni bíborossal a vatikáni Szent Márta-házban. Az egyházfő „személyes útmutatást” és pénzt is adott a bíborosnak a szükséget szenvedő iraki lakosság azonnali megsegítésére – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki nem mondta el, mekkora összegről van szó. Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében ismét a nemzetközi közösség fellépését szorgalmazta az Irakban folyó „bűncselekmények” leállítása érdekében. A szélsőséges szunnita csoport „kalifátust” kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, és üldözi más vallások követőit, köztük a keresztényeket. A múlt héten hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost.

Filoni bíboros 2000-2003 között Szíriában és Irakban szolgált apostoli nunciusként. Jelenleg a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa. Az Il Messaggero című római napilapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy missziója célja elsősorban diplomáciai és karítatív lesz: az iraki lakosságnak akar segítséget nyújtani. Hozzátette, tudja, hogy feladata nem veszélytelen, segítséget a helyi keresztény püspökök biztosítanak számára.

Filoni bíboros megjegyezte, hogy Szaddám Huszein elűzése 2003-ban kirobbant második iraki háború és az ezt követő nemzetközi katonai jelenlét ellenére az utóbbi tíz év alatt Irakban a helyzet rosszabb lett. „Az ILIÁ nem egyik napról a másikra született meg!” – hangoztatta a pápa iraki küldötte.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL