Szent Lőrinc könnyei az égen

Minden év augusztusában figyelhető meg a Perseidák, vagy másnéven Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett meteorraj, amely idén augusztus 12-én, 13-án tetőzik. A látványos csillaghullás (legelső) darabjai ugyanakkor már hétfőn éjjel megjelentek az égbolton.

A Perseidákat először Kr.u. 36-ban figyelték meg Kínában, vagyis egy régóta létező meteorrajról van szó. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle-üstökösből származnak, amelyet szintén láttak az ókori Kínából Kr.e. 68-ban. Számítások szerint az üstökös már ezt megelőzően is keresztezhette a Föld pályáját, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla.

Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára egy igen széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is megfigyelhetők kis számban a Perseida-meteorok. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 12-e, 13-a környékén haladunk át, de már a környező éjszakákon is igen látványos meteortevékenységet láthatunk

A meteorok észleléséhez nincs szükség távcsőre, a megfigyelésre a nagyvárosoktól távoli, fényszennyezéstől mentes helyet célszerű választani. A Bükki Nemzeti Park 16-án, szombaton tart meteorlest a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban (Google map link).

A tervek szerint bolygókat, nyílt- és gömbhalmazokat, csillagvárosokoat, ködöket, csillagképeket, és a remények szerint sok meteort lehet majd megfigyelni. Mindehhez egy 20 centiméteres Schmidt-Cossegrain típusú robottávcső is az érdeklődők segítségére lesz.

 


(A programon való részvétel jelentkezéshez kötött! Név, email, telefonszám megküldése szükséges 2014. augusztus 14-ig az [email protected] email címre)