Végvári Vigasságok – Ismét megelevenedik az 1552-es diadal

Idén tizenkilencedik alkalommal várja a családokat, a hadtörténet, a kultúra és a gasztronómia szerelmeseit a Dobó István Vármúzeum. Hétvégén az érdeklődők Dobó Egerbe érkezésétől élhetik át a történelmi eseményeket az 1552-es ostromig,  -jelentette be sajtótájékoztatón Berecz Mátyás igazgató.

Habis László polgármester hangsúlyozta: nem véletlen, hogy évről évre az 1552-es diadalt helyezi a város, mint egyik legfőbb értékét a középpontba. Úgy fogalmazott: Dobó István nem csupán egy hős, hanem a “Kereszténység Herkulese” is.

Csillag Tamás az Egri Vitézlő Oskola elnöke, az 1552-es emlékcsata szervezője elmondta: nagy öröm számukra, hogy mára az 1552-es diadal teljes egészében eljátszható. Kiemelte: az ostrom évek óta a gerincét adja a Végvári Vigasságoknak.

A média képviselőit egy meglepetés is várta a sajtó-reggelin: a “várvédők” két foglyot “hurcoltak” a terembe, akikről kiderült, nem mások, mint Tar Renáta és Majorfalvi Bálint a “Költözz Egerbe” pályázat nyertesei. Mint bejelentették: a házaspár ellátogat a három napos eseményre.

vigassagok02

Több korosztály számára lesznek idén is programok: napközben haditorna, tüzérségi és fegyveres bemutatók,, interaktív tárlatvezetések, valamint gyermekprogramok (vitézi próba, történelmi játszóház, kézműves műhely) várják a családokat, az esti órák főszereplője a zene lesz, fellép a Hevesi Happy Band és a Blackrose Night reneszánsz zenekar.

Pénteken 10 órától kezdődnek a programok,  és délutánra a hadak is megérkeznek Egerbe. A felvonulás után eldördül az első ágyúlövés is, amely jelzi, hogy Dobó István átvette a parancsnokságot a várban.

Szombaton többek között várműhely, történelmi játszóház, számszeríjász- és sólyombemutató, valamint tüzérségi bemutató és bajvívás is lesz.

Szombaton és vasárnap “igazi” várvédő-esküt és ostromot is láthatnak az érdeklődők a Gótikus Palota előtt és a Varkoch-kapunál.

 Az “Egri Csillagok” című regény szerelmeseit Király Júlia irodalomtörténész kalauzolja el a legendás író házába.