Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Emma

Sötét
Fény

Ebola – Sierra Leone is kér a kísérleti gyógyszerből, Kanada segít a WHO-nak

Ebola – Sierra Leone is kér a kísérleti gyógyszerből, Kanada segít a WHO-nak

Ez a cikk több, mint 9 éve és 8 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Az egyre riasztóbb afrikai Ebola-járványban súlyosan érintett Sierra Leone is szeretne hozzájutni a kísérleti gyógyszerekhez – jelentette be az egészségügyi minisztérium szóvivője kedden Freetownban. Kanadában ezzel párhuzamosan azt közölték, hogy az ország tárgyalásban áll az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) saját Ebola -gyógyszerének elterjesztéséről.

A mostani járványban immár ezernél több halált okozó Ebola ellen bizonyítottan hatékony gyógyszer még nem létezik. A WHO etikai bizottsága kedden hagyta jóvá az eddig nem engedélyezett, kísérleti gyógyszerek alkalmazását. Ezekből elsőként várhatóan Libéria részesedik. 

A világszervezet egy szóvivője elmondta, hogy támogatják Sierra Leone kérését, és készek segíteni abban, hogy ez az ország is hozzájusson a gyógyszerhez.

A Sierra Leone-i kormányzat a közlések szerint a ZMapp orvosságot gyártó amerikai céggel vette fel a kapcsolatot. Egyelőre azonban nem biztos, hogy ehhez a szérumhoz juthat hozzá, mert az amerikai vállalat nem sokkal korábban azt jelezte, hogy jelenlegi készleteit már odaígérte „egy nyugat-afrikai országnak”.

Kanadában kedd este jelentették be, hogy az ország tárgyalásban áll a WHO-val saját fejlesztésű Ebola-gyógyszerének forgalmazásáról. A brit Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a kanadai közegészségügyi intézet egyik vezetője azonban azt is elmondta, hogy egyelőre csak kis tartalékkal rendelkeznek az oltóanyagból, és 4-6 hónapba telik, amíg legyártanak egy nagyobb mennyiséget. 

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 11-én közölte, hogy meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL