Hiába kérik, nem szabad befizetni ezt a csekket

Résen kell lenniük idén ősszel a szülőknek: sok iskolában jogtalanul követelik, hogy azelőtt fizessék ki a tankönyveket, mielőtt megkapná azokat a gyerek. Hivatalosan csak akkor kell a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek (Kello) fizetni a könyvekért, ha hiánytalanul megkapta azokat a diák.

Rengeteg panasz érkezett a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez (MSZOE) a napokban. Számos iskolában a terjesztésért felelős technikai személyzet nem adja oda a gyerekeknek a tankönyveket addig, amíg a szülők ki nem fizetik azokat – tudta meg a Pénzcentrum Keszei Sándortól, az MSZOE elnökétől.

Pedig ebben az évben új rendszer van: a tankönyvek árát a szülőnek csak akkor kell befizetni, ha gyermekeik az iskolában átvették a tankönyveket. A befizetési határidő 2015. szeptember 15, tehát eddig minden gyereknek meg kell kapnia a tankönyveket.
Teljesen szabályellenes, hogy az iskolák tankönyvátvétel előtt követelik a befizetést igazoló csekkszelvényt. Míg tavaly előre kellett fizetni, idén már senki nem kötelezheti erre a szülőket.

Gyakorlati útmutató

A szülők a tankönyvátvételkor kapott számla alsó, perforált részén találják a befizetéshez szükséges csekket. A befizetés módja: banki átutalás, csekk, iskolakezdési és más fajta utalvány. Készpénzzel, utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello Infopontjain és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban lehet fizetni. Azt is jó tudni, hogy a szülők kérhetnek részletfizetést, vagy a befizetés elhalasztásáért is folyamodhatnak. Ha valaki új iskolában kezd, és utó- vagy pótrendelésben kér könyveket, szeptember első felében ezeknek a tankönyveknek is meg kell érkezniük.

Idén is akadnak problémák

A korábbi években rengeteg fennakadás volt a tankönyvterjesztésben: tavaly például akadt olyan diák is, aki hónapokkal az évkezdés után jutott csak hozzá a könyveihez. A jelenlegi állás szerint idén az előbbi évekhez képest sokkal kevesebb problémával indult a tanév, legalábbis a Kello kommunikációja szerint az előre megrendelt könyvek hiánytalanul megérkeztek az iskolákba.

A Pénzcentrum információi szerint viszont egy-két iskolában azért van (volt) fennakadás. Egy rákospalotai iskolában a tankönyvek ugyan megjöttek, viszont voltak hiányzó számlák; ezeket a Kello csak később pótolta. Egy csepeli intézményben is hasonló a helyzet, itt viszont még nem történt meg a csekkek pótlása, így a tankönyveket se kapják meg a nebulók. Egy újpesti iskolában pedig voltak hiányzó tetelek is: egy szülő tájékoztatása szerint  többségében megjöttek a tankönyvek, csak a nyelvtankönyvek maradtak le.

Nem mindegy, mikor osztják ki a könyveket

Problémát jelent továbbá, hogy bár az MSZOE tájékoztatása szerint a tankönyvek átvétele csak szeptemberben kezdődhet, a Pénzcentrum információi szerint több iskolában már augusztusban berendelték a szülőket, hogy átvegyék a tankönyveket.

Tulajdonképpen ezzel megváltoztatják a tanév rendjét, a nyári szünidőben sem szülőt, sem gyereket nem szabadna az iskolába berendelni. Nem szabadna, és nem is szokás, csak különleges időjárási viszonyok, vagy katasztrófahelyzet esetén szokott így rendelkezni egy iskola vezetősége.
Forrás: Pénzcentrum