Lépjen kapcsolatba velünk

Öt okostelefon-mítosz: igaz vagy nem igaz?

Öt okostelefon-mítosz: igaz vagy nem igaz?

Ez a cikk több, mint 8 éve és 6 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Az Android és iOS körül keringő, legmakacsabb városi legendákat vesszük sorra.

Akadnak kiirthatatlan félreértések, amelyeket hiába cáfolnak, újra és újra felütik a fejüket. Okostelefonos fórumokon és baráti tanácsok formájában hagyományozódnak tovább.

1. Az egész éjszakai töltés hazavágja az akkumulátort

Talán ez a hiedelem lehetne a képzeletbeli lista első helyén: sokan vallják, hogy az egész éjszakára töltőn hagyott mobil akkumulátora lassan, de biztosan tönkremegy.

Ennek a tévedésnek van alapja: valaha tényleg nem tett jót nekik ez a gyakorlat. A mai akkumulátorok azonban sokkal bölcsebbek: hiába lóg nyolc órát a fali töltőn a mobil, ha három óra alatt elkészül, akkor a készülék átáll csepptöltésre és csak annyi szuflát kap, hogy tartsa a maximális szintet.

2. Ne töltsük a mobilt, amíg teljesen le nem merül!

Ez teljesen jogos előírás – volt. Szemben a mai lítiumion-akkumulátorokkal, a régi NiCd- és NiMH-akkuknak jót tett, ha teljesen lemerítették, majd csurig töltötték. Ma már fölösleges ilyesmire ügyelni.

A korszerű akkumulátorok ciklusokban működnek: a haladó felhasználók átlagosan háromhavonta egyszer teljesen lemerítik az akkut. Ettől ugyan nem lesz hosszabb az élettartamuk, de a töltöttségkijelző pontosabb értéket fog mutatni a mobilon.

3. Mindig zárjuk be a háttérben futó alkalmazásokat!

Tévedés, hogy be kell csukni a háttérben futó alkalmazásokat, mert így spórolhatunk az akku energiájával és gyorsabban fog működni az okostelefon. Az Android és az iOS operációs rendszerek memóriakezelése egészen más, és más technológiával ugyan, de egyaránt hatékony.

Az alkalmazásoknak nagyon is jó helyük van a háttérben: gyorsabban állnak így rendelkezésre, s ha szükség van memóriára, az operációs rendszer magától kilövi a fölösleges appokat. Ha „kézzel” örökösen bezárjuk az appokat, azok inkább lassabban fognak indulni.

4. A wifi, a Bluetooth és a GPS föleszik az energiát

Nem igaz. Nyugodtan bekapcsolva hagyhatjuk ezeket, csak akkor veszik igénybe az akkumulátort, ha ténylegesen használatban vannak. Magyarán szólva, ha be van kapcsolva a Bluetooth vagy a wifi, de nem kapcsolódnak egyetlen eszközhöz, illetve hálózathoz sem, akkor nem is merítik az akkut.

5. Több hardver, jobb teljesítmény

Szép lenne, de sajnos nem igaz. Sokan hiszik, hogy minél több megapixel van a mobil dobozára írva, annál jobb a kamerájuk – ehhez képest az alsó és középkategóriás Androidok többségének sok-sok megapixele soha nem produkál olyan jó fotókat, mint az iPhone (egészen mostanáig) szerény 8 megapixele. A képfeldolgozás nívóját ugyanis számos más tényező, köztük a lencse, a szoftver minősége is befolyásolja.

Hasonlóképpen, az iPhone-ban ugyan csak 1 GB RAM van, mégis, a jól (egyetlen hardverre) optimalizált rendszer felveszi a versenyt az androidos csúcskészülékek 3-4 GB-jával. Bár az is igaz, ha az Apple kétszer ennyi RAM-ot pakolt volna a motorházfedél alá, akkor még jobban menne az alma.

 

forrás: BZI/hirado.hu

Továbbiak Bulvár kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL