Emlékplakettel tisztelegtek az ’56-osok áldozatvállalása előtt

A november 27-i közgyűlésen, a napirendek előtt egy rövid, 1956-hoz kapcsolódó megemlékezést tartottunk a Városháza dísztermében. Műsorral készültek a szilágyis diákok, majd az ’56-osok áldozatvállalását a 60. évforduló alkalmából készült bronz emlékplakettel ismerték el, melyet Király Róbert szobrászművész alkotott.

A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanulói ünnepi műsora után Habis László polgármester átadta az emlékplaketteket azoknak, akik a forradalom és szabadságharc eseményeinek még közöttünk élő, hiteles tanúi, akik az ’56-os hagyományok ápolásában kiemelkedő szerepet játszanak ma is. 1956 hatvanadik évfordulóján az egri Emlékbizottság felkérte Király Róbert szobrászművészt, aki egyben a rendszerváltás után felállított egri ’56-os emlékmű alkotója is, hogy külön, erre az alkalomra készítsen bronz emlékplakettet.

20161027-DSC_6959

Fejet hajtunk velük együtt azok előtt is, akik egykor az ő társaik voltak, azonban ma, a forradalom hatvanadik évfordulóján már nem lehetnek közöttünk, a nekik szánt emlékplakettet hozzátartozóik vették át.

Az ’56-os Szövetség Egri Szervezetének vezetőségi tagjai:

–        Bándyné Mártonffy Zsuzsanna és Markó Katalin

–        Dr. Csank István – Isten éltesse 91 születésnapja alkalmából, amit e héten ünnepelt

–        Nyerges Andor

–        Dr. Renn Oszkár

–        Mandák Attila

–        Szeredi László

–        Szemző Gyula – távolléte miatt később veszi át a pakettet

Az elhunyt hősök posztumusz plakettjeit hozzátartozóik veszik át:

–        Jobb László nevében – Jobb Lászlóné (plakett+ virág)

–        Dr. Tóth Ferenc nevében – lánya Tóth Judit (plakett+ virág)

–        Tóth Sándor nevében – unokája Tóth Róbert

További négy egykori hős: Bíró Lajos, Dr. Korompai János, Mészáros György és Dr. Szombathy István posztumusz plakettjét a későbbiekben adták át családtagjaiknak, akik nem tudtak megjelenni.

Fotó: Szabó Bendegúz