Hivatalos! Kitört az influenza járvány Magyarországon!

Magyarországon influenzajárvány van – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Heves megye is veszélyeztetett, de a védőoltás még segíthet.

 

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban az elmúlt héten, az azt megelőző héthez viszonyítva kétszeresére – több mint 16 ezerre – emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma – írták a közleményben.

 

oltás
Főleg a munkaképes fiatalokat dönti ágynak a kór.

A betegek több mint 40 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem 30 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A megbetegedettek mintegy 16 százaléka gyermek, 14 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.
Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az év első hetében Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett egy-egy jelentés. A megbetegedések egy óvodát, egy általános iskolát és egy kórházi osztályt érintettek – olvasható az OEK jelentésében. Tegnap írtunk az influenza elleni védőoltás fontosságáról. Dr. Harcsa Eleonóra a Markhot Ferenc kórház Rendelőintézetének igazgatója elmondta: Az influenza védőoltásokról annyit kell tudni, hogy a jelenlegi influenza elleni védőoltások sokkal korszerűbbek, mint sok-sok évvel ezelőtt voltak. Annak idején mindenki félt a védőoltástól, mert gyengített kórokozót tartalmazó oltóanyagok voltak. Az utóbbi években azonban már elölt kórokozó van a védőoltásokban, tehát ez azt jelenti, hogy maga a védőoltás nem betegíti meg az embert, hanem a vírus falanyagai vannak ebben az oltásban, tisztítva, ami ellen a szervezet ellenanyagot képez. Nincs miért félni a védőoltástól. A doktornő hozzátette: Célszerű az oltást mindenkinek beadatnia, mert azon túl, hogy saját magát védi, tulajdonképpen a járvány terjedését is gátolja

(MTI-EH)