Lépjen kapcsolatba velünk

Az autisták köztünk élnek, de Eger még nem eléggé felkészült a kis esőemberkék segítésére

Az autisták köztünk élnek, de Eger még nem eléggé felkészült a kis esőemberkék segítésére

Egerben nincs kielégítően megoldva az autizmussal érintett gyermekek szakszerű oktatása és nevelése.

Ez a cikk több, mint 7 éve frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Egerben nincs kielégítően megoldva az autizmussal érintett gyermekek szakszerű oktatása és nevelése. Az Autizmus Világnapja alkalmából a BEN-Autista Egyesület elnökhelyettesével beszéltünk, aki kisfia által személyesen is érintett.

Az ENSZ 2008-ban április 2-át az Autizmus Világnapjává nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autista emberek és családtagjaik helyzetére és problémáira. Egerben a BEN-Autista és Autisztikus Gyermekekért Egyesület pénteken a Bartakovics Központban Kék Kávéház címmel filmvetítéssel egybekötött kerekasztal beszélgetésre invitálja az érdeklődőket. Vasárnap pedig immár harmadik alkalommal tartják meg Eger belvárosában a kék sétát autista gyermekekért.

Farkas Árpád ül autizmus spektrumzavarral élő, aznap rohamoktól szenvedő lánya, Farkas Laura mellett nyíregyházi otthonukban. (MTI Fotó: Balázs Attila)

A BEN-Autista és Autisztikus Gyermekekért Egyesület 2009. novemberében jött létre Egerben szülői kezdeményezésre – tájékoztatott Bartos Erika, a BEN Egyesület elnökhelyettese. Mint elmondta, az autizmussal élő fiúk és lányok aránya 4:1, azaz négyszer annyi fiút érint az autizmus, mint lányt.

A legfrissebb nemzetközi adatok szerint 68 főből egy személyt érint az autizmus spektrum zavar valamilyen formája, ami azt jelzi, hogy az autizmust már nem lehet nagyon elszigetelt és ritka jelenségként kezelni.

Évről évre nő a diagnosztizált esetek száma, ugyanakkor számos olyan embertársunk él körülöttünk, akik enyhébben érintettek, sokszor maguk sem tudják, mi okozza a nehézségeiket.
– Jelenleg úgy érezzük, városunkban is nagyon sokan tudnak a jelenségről, noha annak mibenlétéről sokszor nincsenek megfelelő információik. Sokan még mindig a filmbéli Esőemberrel azonosítják az autistákat és nem tudják elképzelni, hogy ez a jelenség mennyire sokrétű és sokféle formában jelentkezhet. Egyesületünk programjainak egyik hangsúlyos része, hogy a társadalmat tájékoztassuk az autizmusról és megismertessük az autizmus jelenségével, valamint felhívjuk a figyelmet arra, hogy az autizmus nemcsak a filmvásznon létezik – magyarázta.

Sok a tennivaló Egerben

Erika elárulta, szerencsésnek mondhatja magát, hiszen neki soha nem volt problémája Egerben kisfia elfogadásával, elfogadtatásával. Azonban sokan az érintett családok közül azt tapasztalják, hogy intézményi szinten még nagyon sok a tennivaló a városban. Egy autista gyermek érkezése hatalmas feladat el állítja a családokat és a velük foglalkozó szakembereket, pedagógusokat.

Elsődleges probléma, hogy a városban nincs kielégítően megoldva az autizmussal érintett gyermekek szakszerű, autizmus-specifikus fejlesztése, oktatása és nevelése.

Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor a gyermek nem súlyosan érintett, azonban a normál közoktatási rendszerben nehezen boldogul. Egerben továbbra is nagy a szakemberhiány, nem jutnak el a pedagógusok a kurzusokra, nem kapnak erre lehetőséget, anyagi támogatást, illetve nem jönnek Egerbe a szakemberek.

– Engem ez a probléma különösen érint, hiszen minden erőfeszítésem ellenére nem találtam Egerben a kisfiam számára elfogadó, megfelelő intézményt, ahol középiskolai tanulmányait folytathatná. Ezért szeptembertől a családtól távol, egy másik megyében fog továbbtanulni, ahol elfogadják, ahol remélhetőleg jól fogja magát érezni és jó szakembert képeznek majd belőle, így képes lesz arra, hogy támogatott foglalkoztatás keretében munkát vállaljon és a társadalom hasznos, aktív tagja legyen – fogalmazott.

Müller Péter egy számítógépes táncprogrammal gyakorol budapesti otthonában. Autizmus Világnapja (MTI Fotó: Komka Péter)

Mint kifejtette, a támogatott foglalkoztatás és munkavállalás kérdése is egyre gyakrabban kerül terítékre országos szinten, az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége) által szervezett tavaly év végi országos rendezvény vezető témája volt ez a terület.
Budapesten és környékén egyre több biztató program és kezdeményezés indult kis vállalkozások és nagy multinacionális vállalatok bevonásával, sajnos ezek a lehetőségek egyelőre nem jutnak el a vidéki városokba.
– Pedig tudjuk, hogy célzott támogatással egyes munkahelyek, pl. az Agria Humán Kft., szívesen vállalná fiataljaink foglalkoztatását Egerben – mondta Erika.

Egy másik nehézség a fogyatékkal élő fiatalok sportolási lehetősége és elismerése a városban.
– Kisfiam kiváló úszó, évek óta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyein és több más országos illetve nemzetközi bajnokságon öregbíti a város hírnevét, szerzett több bajnoki címet, azonban edzéseinek és versenyzésének a megoldása támogatás hiányában igen nehézzé vált az utóbbi években – zárta mondanivalóját Erika.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL