Kiállítással tisztelegnek az ‘56-os egri hősök előtt a Zsinagógában

Pénteken kitárta kapuit „A Szabadság ott kezdődik…” Az 1956-os forradalom Egerben és Heves megyében kiállítás a Ziffer Sándor Galériában.

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” írta Bibó István, a 20. század kiemelkedő magyar politikai gondolkodója 1956-ban. Ezt a felemelő érzést élték át azok az egri és Heves megyei forradalmárok is 1956 őszén, akik akár fegyveresen vagy fegyvertelenül kiálltak a szabadság és az igazság eszméi mellett, fel merték emelni szavukat a totalitárius diktatúra elnyomása ellen. A Dobó István Vármúzeum e kiállítással szeretne megemlékezni a megyében történt eseményekről és tisztelegni a hősök emléke előtt.

Egri és Heves megyei forradalmárokra emlélkeznek. Fotó: Nemes Róbert

A kiállítás középpontjában az 1956-os események felidézése áll, ugyanakkor célja az is, hogy tárgyi és szöveges tartalommal bemutassa a forradalom társadalmi, gazdasági hátterét. Egy korabeli konyhabelső, egy általános iskola és egy iroda berendezése hivatott bemutatni, hogyan, milyen körülmények között éltek az 1950-es években az emberek.

Az utcaképhez kapcsolódó vitrinekben a forradalomhoz köthető tárgyak, dokumentumok kaptak helyet. A tárolókban féltve őrzött személyes relikviák – többek között nemzetőr karszalagok, kitűző, Kossuth-címer– mellett 1956-ban használatban lévő fegyverek is láthatók.

A múzeum országos viszonylatban is kiemelkedő plakát-és röplap gyűjteményéből válogatva a forradalmi napok eseményei kerülnek közelebbi megvilágításba.

Mintegy harminc Heves megyei település forradalmi eseményei és korabeli fotói jelennek meg a kiállításon. Fotó: Nemes Róbert

Az utcakép lezárása már a megtorlásra emlékeztet. Itt Bíró Lajosnak, az egri forradalmi események egyik központi szereplőjének börtönben készült alkotásait, Maczky Béla, hevesi nemzetőrparancsnok szintén börtönben készült festményét és emléktárgyait valamint dr. Renn Oszkár rajzait lehet látni.

A kiállítás az 1956-os forradalom 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság jóvoltából valósult meg. A nagyméretű érintőképernyős alkalmazásokon mintegy harminc Heves megyei település forradalmi eseményei és korabeli fotói jelennek meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: egriprogramok.hu