Zsófi elszavalta magát Párizsig – egri siker a költészet napjára

A költészet napja alkalmából április 11-én megoszthatod mindenkivel kedvenc versed a Versfüggőn. Ennek apropóján az egri Turchányi Zsófia sikeréről adunk számot, a fiatal lány múlt héten megnyerte a Megavers 9 versmondó versenyt Szolnokon.

Az érettségi előtt álló Zsófi a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium tanulója, amelynek igazgatója irányította el a Szolnok TV által rendezett versenyre.

– Az elődöntőn Goethe A Villikirály című versét, a középdöntőn Edgar Allan Poe A holló című versét, majd a döntőben Arany János Híd-avatás című balladáját adtam elő – mondta Zsófi.

Idén az egri Turchányi Zsófia (középen) nyerte meg a Megavers 9 szavalóversenyt. Fotó: Turchányi Zsófia.

Boldogan tette hozzá, végül neki ítélték az első helyet, amiért nagyon hálás és köszöni a rengeteg támogatást és figyelmet, amit ez idő alatt kapott. Itt pedig megnézhetitek Zsófi produkcióját(57:42.perctől)!

– A nyereményem egy hat napos buszos utazás a költészet fővárosába, Párizsba, amit dokumentálnom is kell. Vagy kapok egy kamerát amivel magam forgatok, vagy küldenek velem egy operatőrt, aki egy kisfilmet forgat erről a kalandról – mesélte.

Idén az egri Turchányi Zsófia nyerte meg a Megavers 9 szavalóversenyt. Archív Fotó: Nemes Róbert

Zsófiról megtudtuk, már nagycsoportos kora óta szerepelt az egri óvodák és iskolák szavalóversenyein és az ezeken szerzett tapasztalatainak köszönheti azt a gyakorlatot, ami ehhez az eredményhez vezette.
– Hálás vagyok az én pici, vidéki városomnak, ahonnan még senki nem járt ezen a versenyen, ahol nem csak hazai versenyzők, hanem diaszpórában élő, kanadai magyarok is szerepeltek – mondta.
Viszont a fiatal lány nem csak a költészetben jeleskedik, novemberben az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban mutatta be a Lélek.zet című kiállítását. Elmondta, amikor csak tud, hazalátogat Egerbe, minden szabad idejét itthon tölti. Hozzátette, ha tehetné, akkor Egerben is részt venne költészet napján.