Az egri kórházban is csökkent a várólisták hossza és a várakozási idő is

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, 2012-ben több mint 70 ezren voltak a várólistákon, ez a szám mára 28 ezer alá mérséklődött.

A kormány 2013-ban indította el a várólista-csökkentési programot – idézte fel. Attól az évtől 2017-ig összesen mintegy 17,2 milliárd forint többletforrást biztosítottak a várólisták mérséklésére: 2013-ban 786 milliót, 2014-ben két részletben több mint 1,4 milliárdot, 2015-ben és 2016-ban évente 5 milliárdot, idén pedig további 5 milliárd áll rendelkezésre e célra – írta az MTI.

Szegedi Erzsébettől, a Markhot Ferenc Kórház sajtóreferensétől megtudtuk, az egri kórházban is jelentősen rövidültek a várólisták. 

– A Markhot Ferenc Kórházban csípőprotézis műtétre az átlagos várakozási idő 245 nap ( nyolc hónap), térdprotézis műtétre 217 nap ( hét hónap). Egyéb várólista köteles beavatkozások tekintetében az intézményi várakozási idő 60 napon belül van, ezért a jogszabályok értelmében az intézménynek ezekre nem kell várólistát állítania – mondta. Hozzátette, a várólista csökkentési program eredményeként csípőprotézis műtétre több mint 30%-al csökkent a várakozók száma, a térdprotézisre váróké pedig közel 80%-al.

Illusztrált Fotó: steeepglobalinstitute.com

Várakozási időben számolva a legjelentősebb csökkenés a térdprotézisműtétek esetében következett be, ez 906 napról 368 napra esett vissza – írja az MTI. A csípőprotézis-műtéteknél 658-ról 304 napra, a szürkehályogműtéteknél 290-ről 94 napra mérséklődött a várakozási idő.

Az államtitkár szerint a rendszer átláthatóságot és kiszámíthatóságot hozott, ami a kevesebb várakozással együtt az állami egészségügyi rendszerbe vetett bizalmat is erősítette.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a magyar egészségügy egyik sikertörténetének nevezte a várólistaprogramot, amely négy év alatt 30-70 százalékkal csökkentette mind a várakozók számát, mind a várakozási időt a nagy névjegyzékeken.

A legjelentősebb javulást a térd- és csípőprotézis-műtétre, valamint a szürkehályog- és gerincoperációra várók listáin tapasztalták – mondta. Kiemelte, hogy Magyarországnak sikerült Európa élmezőnyébe jutnia: sok nagy országot megelőzve Nagy-Britanniával került egy szintre. Bár Dánia és Olaszország “lehagyja”, a pozíciója jó – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, nyilvánvalóan akad még tennivaló, folyamatosan javítani kell a programot, de összességében nagy eredményt ért el Magyarország.

Velkey György megjegyezte, hogy az utóbbi időben még túl is teljesít a rendszer: a betegek hamarabb kerülnek sorra, mint arra az előzetes becslések alapján számítanak.

Kérdésre válaszolva a kórházszövetség elnökhelyettese közölte: a várakozási időben tapasztalható különbség az intézmények között. Bár van lehetőség arra, hogy a betegek másik kórházba menjenek át, hogy korábban műtsék meg őket, ezzel nem élnek szívesen, mert ragaszkodnak az orvosukhoz. A felkínált opció tehát nem hozott áttörő javulást – tette hozzá.