Íme a srác, aki naponta tüzet nyit Egerre

Nap, mint nap pár perccel négy óra előtt puska dörrenést lehet hallani Eger kanyargós utcáin. Mint ismeretes, 15 óra 52 perckor díszlövést adnak le a vár Zászlódombjáról, ezzel emlékezve az 1552-es évi dicsőséges várvédelemre. Kíváncsiak lettünk, ki vagy kik azok a várvédő hősök, akik minden nap célkeresztbe veszik a várost.

A 26 éves Telek Bencével beszélgettünk, aki az egri Vitézlő Oskola egyik tagja, és egyike azoknak, akik 15 óra 52 perckor rendszeresen eldurranthatják azt a bizonyos szakállas puskát.

Bencét gyakran barátnője, Niki is figyeli a háttérből, aki szintén a vár szolgálatában áll.
– Ez igazából hobbiként indult. Hatodikos lehettem, amikor itt jártam a várban és akkor tetszett meg az íjászkodás, amit később testvéreimmel elkezdtem űzni. Ebből lett a vívás, majd azt fellépések sorozata követte. Általában az íjászokból lesznek Vitézlő Oskolások, – ami nagyjából 35-40 tagot számlál – ezért nem meglepő, hogy a csapat 80 százaléka íjászkodik is – mesélte.

Bence lazán kapja fel a vállára a szakállas puskát –
Fotó: Nemes Róbert

Az egri srác emellett gépészmérnöknek tanul levelező tagozaton Miskolcon. Bence elárulta, ahhoz hogy valaki 15 óra 52 perckor a városra célozhasson, be kell tölteni a 18. életévét, valamint egy kis gyakorlattal is rendelkeznie kell a töltési folyamatról.
– Nem nehéz megtanulni, de nagyon oda kell figyelni, nehogy baleset történjen. Szerencsére Egerben ez még nem fordult elő. Ami a fegyver körüli veszélyeket illeti, a töltésnél és a kezelésnél kell figyelni, nekem is rengetegszer égette meg az ujjam a lőpor és a kanóc is – emlékezett vissza.

Bence durrantásainak száma körülbelül 2500-ra tehető

– Ez a munkám és hobbim is egyszerre. A 15 óra 52 perces lövések akkor igazán izgalmasak, ha több látogató figyel, ilyenkor mindig felvezetjük, beszélgetünk róla. Természetesen a puskát csak mi kezelhetjük, hiszen veszélyforrás illetve engedély is szükséges hozzá – mondta.

Bence a puska töltéséről is mesélt egy kicsit.
– A menet a következő: először a lőport kell betölteni, arra rámegy a folytás, azért, mert a lőpor nyílt levegőn hevesen, gyorsan elég, csak zárt térben robban. De ha éles helyzetben lőnénk, utána kerülne bele a lövedék. A díszlövések során viszont néhány lépés kimarad, így ólombelsővel rendelkező acélgolyót sem használunk. Érdekesség, ezeket a fegyvereket bevizsgálták, így akár éles lövést is le lehetne adni velük – magyarázta.

Rang és ruházat

– Két fajta ruhánk van, egy vastagabb és egy vékonyabb, illetve télen állati szőröket is szoktunk magunkra aggatni. Én főlegényként vagyok itt, amit úgy kell elképzelni, hogy 15-20 katona “szolgál” alattam, felettem vannak a hadnagyok, felettük pedig Dobó István áll – részletezi. Hozzátette, természetesen nők is lehetnek a csapat tagjai, nekik is fontos szerepük van.

A csapat jövőbeni terveiről elmondta, szereplőket szeretnének megszemélyesíteni.
– Mindenki hadnagy vagy vezető szerepbe szeretne kerülni, én viszont inkább egy közkatona lennék szívesen – jelentette ki. Bence indoka csupán annyi volt, hogy a közkatonák jobban kiveszik a részüket a harcokból a csatákból.