Lépjen kapcsolatba velünk

Íme a srác, aki naponta tüzet nyit Egerre

Íme a srác, aki naponta tüzet nyit Egerre

Kíváncsiak lettünk, ki vagy kik azok a várvédő hősök, akik minden nap célkeresztbe veszik a várost.

Ez a cikk több, mint 6 éve és 10 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Nap, mint nap pár perccel négy óra előtt puska dörrenést lehet hallani Eger kanyargós utcáin. Mint ismeretes, 15 óra 52 perckor díszlövést adnak le a vár Zászlódombjáról, ezzel emlékezve az 1552-es évi dicsőséges várvédelemre. Kíváncsiak lettünk, ki vagy kik azok a várvédő hősök, akik minden nap célkeresztbe veszik a várost.

A 26 éves Telek Bencével beszélgettünk, aki az egri Vitézlő Oskola egyik tagja, és egyike azoknak, akik 15 óra 52 perckor rendszeresen eldurranthatják azt a bizonyos szakállas puskát.

Bencét gyakran barátnője, Niki is figyeli a háttérből, aki szintén a vár szolgálatában áll.
– Ez igazából hobbiként indult. Hatodikos lehettem, amikor itt jártam a várban és akkor tetszett meg az íjászkodás, amit később testvéreimmel elkezdtem űzni. Ebből lett a vívás, majd azt fellépések sorozata követte. Általában az íjászokból lesznek Vitézlő Oskolások, – ami nagyjából 35-40 tagot számlál – ezért nem meglepő, hogy a csapat 80 százaléka íjászkodik is – mesélte.

Bence lazán kapja fel a vállára a szakállas puskát –
Fotó: Nemes Róbert

Az egri srác emellett gépészmérnöknek tanul levelező tagozaton Miskolcon. Bence elárulta, ahhoz hogy valaki 15 óra 52 perckor a városra célozhasson, be kell tölteni a 18. életévét, valamint egy kis gyakorlattal is rendelkeznie kell a töltési folyamatról.
– Nem nehéz megtanulni, de nagyon oda kell figyelni, nehogy baleset történjen. Szerencsére Egerben ez még nem fordult elő. Ami a fegyver körüli veszélyeket illeti, a töltésnél és a kezelésnél kell figyelni, nekem is rengetegszer égette meg az ujjam a lőpor és a kanóc is – emlékezett vissza.

Bence durrantásainak száma körülbelül 2500-ra tehető

– Ez a munkám és hobbim is egyszerre. A 15 óra 52 perces lövések akkor igazán izgalmasak, ha több látogató figyel, ilyenkor mindig felvezetjük, beszélgetünk róla. Természetesen a puskát csak mi kezelhetjük, hiszen veszélyforrás illetve engedély is szükséges hozzá – mondta.

Bence a puska töltéséről is mesélt egy kicsit.
– A menet a következő: először a lőport kell betölteni, arra rámegy a folytás, azért, mert a lőpor nyílt levegőn hevesen, gyorsan elég, csak zárt térben robban. De ha éles helyzetben lőnénk, utána kerülne bele a lövedék. A díszlövések során viszont néhány lépés kimarad, így ólombelsővel rendelkező acélgolyót sem használunk. Érdekesség, ezeket a fegyvereket bevizsgálták, így akár éles lövést is le lehetne adni velük – magyarázta.

Rang és ruházat

– Két fajta ruhánk van, egy vastagabb és egy vékonyabb, illetve télen állati szőröket is szoktunk magunkra aggatni. Én főlegényként vagyok itt, amit úgy kell elképzelni, hogy 15-20 katona “szolgál” alattam, felettem vannak a hadnagyok, felettük pedig Dobó István áll – részletezi. Hozzátette, természetesen nők is lehetnek a csapat tagjai, nekik is fontos szerepük van.

A csapat jövőbeni terveiről elmondta, szereplőket szeretnének megszemélyesíteni.
– Mindenki hadnagy vagy vezető szerepbe szeretne kerülni, én viszont inkább egy közkatona lennék szívesen – jelentette ki. Bence indoka csupán annyi volt, hogy a közkatonák jobban kiveszik a részüket a harcokból a csatákból.

Továbbiak Kult kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL