Egerben drágultak a leginkább a panellakások árai

Egy év alatt 20-25 százalékot emelkedett több hazai iparvárosban a panellakások kínálati ára. Olyanokban is, ahol a megelőző két-három évben stagnáltak vagy csak alig nőttek az árak – derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.

A hirdetési portál a megyeszékhelyek és Budapest panelkínálatát vetette össze – írja a 24.hu. Az Otthontérkép Tatabánya, Kecskemét, Szolnok, Eger, Nyíregyháza, Szeged és Pécs esetében is az országos átlagot jóval meghaladó drágulást figyelt meg a kínálati árakban, amikor 2016 és 2017 második negyedéveit hasonlította össze.

A sort Heves megye központi városa vezeti 25 százalékkal, de a feldolgozóiparban és különösen a járműiparban érintett megyeszékhelyeken is masszív, 20 százalékot meghaladó volt az áremelkedés.

Fotó: otthontérkép.hu

Az iparvárosokban – akárcsak Budapesten – egyre kevesebben tudják megfizetni az új vagy újszerű tégla lakásokat, és ezért az olcsóbb, de jó állapotú, netán panelprogramos tömbök felé fordulnak és ez több városban is annyira növelte a keresletet, hogy ezt beépítették az árakba az eladók – magyarázta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A szakértő szerint az egyetemi városokban (Szeged, Pécs) ehhez hozzájön a diákok támasztotta kereslet, ami a befektetési vásárlások arányát viszonylag magasan tartotta az elmúlt másfél évben. Márpedig a befektetők az 1-2 szobás, egyetemközeli, vagy jó közlekedésű, zömmel panellakásokat keresik, ezeket lehet gyorsan jó áron kiadni.

A további részleteket elolvashatjátok a 24.hu oldalán.