Kérdésessé vált az egri Bosch gyár jövője – még nincs végleges döntés

Elképzelhető, hogy a Bosch értékesíti a hagyományos személyautókhoz gyártott kormányoszlopokkal foglalkozó üzletágát, amely a magyar piacon is jelen van. A lépés a gyár egri telephelyét is érintheti.

A Világgazdaság információi szerint végleges döntés még nincs a kérdésben, a következő hónapokban megvizsgálják, melyik intézkedési terv szolgálná legjobban az üzleti egység hosszú távú érdekeit. A jelenleg zajló szerkezetátalakítási erőfeszítések felerősítése mellett az eladás lehetőségét is fontolgatják. Az átszervezésre a cég szerint a régóta erős piaci nyomásra miatt van szükség: új beszállítók kezdték meg működésüket a piacon, s ez az árak jelentős zuhanását eredményezte. A tervezési és gyártási tevékenységre nehezedő, már eddig is nagy költségnyomás ezzel még tovább nőtt – részletezte a vg.hu.

Az esetleges értékesítés 100-150 egri munkavállalót érinthet

Az egri céget 2003-ban alapították, és több mint tíz éven át összeszerelést, illetve felújítást végeztek. A cégcsoport 2012-ben döntött úgy, hogy a magyar leányvállalat tevékenységét a hidraulikus mellett elektromos kormányművek összeszerelésével, valamint alkatrészgyártással is bővíti. A gyártásra 2014-ben új üzemet építettek Makláron, ahol 2015 májusában megkezdődött az elektromos kormányművekhez készülő fogaslécek és kormányanyák sorozatgyártása. Így a vállalat Eger-Maklár székhelyű vállalkozássá nőtte ki magát.

A termelés jövőjével kapcsolatos mérlegelés – esetleges értékesítés – tehát csak a hagyományos kormányoszlopok gyártását, vagyis az egri vállalkozást és körülbelül 100-150 munkavállalót érintene. Információink szerint ezt a részleget leválasztanák a Robert Bosch Automotive Steeringről, és a jövő év elejére egy 100 százalékban Bosch-tulajdonú cégbe szerveznék ki, miközben az elektromos kormánymű gyártását, vagyis a maklári telephelyet érintetlenül hagynák.