Egerben is leszedik a jogsértő jobbikos plakátokat

Egerben is eltávolítják a jogsértő módon kihelyezett kormányellenes kampányplakátokat. Az ország  számos pontján láthatóak a jobbikos köztéri hirdetések, amelyek a kormányhivatalok szerint jogszerűtlenek. Pest megyében már az összes olyan plakátot leszedte a hivatal, amely a plakáttörvényben foglalt jogszabályokba ütközne. A Simicska Lajos nagyvállalkozó által a Jobbiknak átjátszott reklámeszközök, valamint az azokon megjelenő plakátok azért törvénysértők, mert a Jobbik nem jelentette be a személyi változásokat, sem a reklámfelületek listaárát.

A Jobbik egri parlamenti képviselője tiltakozását fejezte ki a plakátok eltávolítása miatt. Mirkóczki Ádám szerint a kormányzati hatalom erővel támadt rá a szólásszabadságra és a Jobbikra.
– A Fidesz a kormányhivatalokon keresztül, erővel elkezdte átragasztani a Jobbik tulajdonában álló plakáthelyeket, erővel kaparja le azokról azokat a tartalmakat amiket a Jobbik törvényesen tett ki Egerben. Ez teljesen törvénytelen, rongálásnak minősül, és a magántulajdonhoz fűződő jogokat is sérti. Természetesen megteszünk minden jogi lépést a kormányzati szintre emelt rongálások ellen – fogalmazott közleményében Mirkóczki.

Az egri Fidelitas viszont arra szólította fel a Jobbikot, hogy fejezze be a jogsértő plakátkampányt, mert a törvények az ellenzéki pártra is vonatkoznak.
– Úgy látszik, a Jobbik lételeme a titkolózás, a sunnyogás, és a hazudozás, hiszen a tavasszal indított plakátkampányuk költségeiről és finanszírozásáról is össze-vissza beszéltek, többször önmaguknak is ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Arra kérjük Mirkóczki Ádámot, és párttársait, ne bújjanak Simicska Lajos szoknyája mögé, őszintén álljanak a nyilvánosság elé és mondják el, milyen feltételekkel kapták meg a nagyvállalkozó cégétől a hirdetési felületeket – hangoztatta Kovács Cs. Tamás, a Fidelitas helyi vezetője.

Az ügyben a napokban megszólalt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki úgy fogalmazott: a Jobbik körüli plakátügynek „sunnyogásszaga” van, a kormányhivatalok pedig teljesen törvényesen és fair módon jártak el. Hangsúlyozta: nem a kormányhivatalok feladata, hogy minden plakát esetében ellenőrizze, kinek a tulajdonában van, ki rendelte a hirdetést.
– Már képtelenség követni, hogy egy párt, egy ügyvéd, a korábbi vagy az új tulajdonos rendel-e egy-egy plakátot. Tisztességes és korrekt módon, a megadott határidőn belül be kellett volna jelenteni az illetékes kormányhivataloknak a személyi változtatásokat – fogalmazott a miniszter.

(Borítókép: Facebook – Egerben láttam, hallottam! csoport)