5 nem semmi Fradi-trófea: Kubala történelmi kupái

A magyar zseni teljesítményét csak a Guardiola-fiúk tudták megdönteni 2009-ben – a Fradi Múzeumban a Barca által 1952-ben megnyert 5 trófea.


Kubala László élete első NB I-es mérkőzését a Ferencvárosi Torna Clubban játszotta le. Minden a zöld-fehér színektől indult el a vészterhes 1945-ös esztendőben… Ha nincs a történelem kiszámíthatatlan kegyetlensége, talán évekig szolgálhatja még a Ferencvárost, de Kubala László a katonai sorozás elől Cseszlovákiába menekült, onnantól kezdve pedig elkezdődött egy olyan nemzetközi karrier, ami révén Kubala László nem csak a Ferencváros, hanem a Barcelona, és a világfutball történelemkönyvében is külön fejezetet írt magának teljesítményével.

Kubala László 2017. november 3-án, pénteken hazatért a Ferencvároshoz. A szegénysorból származó zseni 90 esztendeje, 1927. június 10-én látta meg a napvilágot Budapesten, ez alkalomból adott otthont a Groupama Arénában a Fradi Múzeum a Kubala vándorkiállításnak. Nagy vándor volt maga Kubala is, azonban soha nem tagadta meg fradizmusát, amikor hazatért Magyarországra, a Ferencvároshoz mindig ellátogatott. Lélekben azon a bizonyos november 3-ai napon, a kiállítás megnyitóünnepségén is ott lehetett az Üllői úton, ahol a Barcelona és Kubala László családja is képviseltette magát.

A katalán vendégek nem érkeztek üres kézzel, sőt, az az igazság, hogy a világ egyik legnagyobb futballklubja komoly gesztust gyakorolt a Ferencváros, és Kubala Lászlóval szemben, hiszen a Ferencváros számára – két hétig – 5 olyan trófeát adott át, amelyek 1952 óta egy alkalommal sem hagyták el a Barcelona múzeumát.

Kubala 5 trófeáját november 19-éig, vasárnap estig lehet megtekinteni a Fradi Múzeumban!