Mikulásként érkeztek a terápiás kutyusok a Hospice osztályra

Zoya és Flow,  a két border collie terápiás kutyus látogatta meg a Markhot Ferenc Kórház Hospice osztályának betegeit, akiknek a kutyusok vitték az ajándékot Mikulás nap alkalmából.

Az osztály társalgójában filmet is vetítettek a kutyusok életéről, akik nem először járnak a betegek között, hiszen felvezetőjük Kapaló Éva rendszeresen hozza be őket a Hospice osztályra – tájékoztatott Szegedi Erzsébet, az egri kórház sajtóreferense.

Fotó: Birinyi Zsófia

A speciálisan képzett kutyusok sok örömet okoznak a betegeknek, enyhítik  a testi-lelki szenvedésüket. Nagyon jók a tapasztalatok, a terápiás kutyák a kórtermekben a már nehezen kommunikáló betegek arcára is mosolyt csalnak. Kapaló Éva  terápiás kutyafelvezető tevékenységéért nemrég  kapta meg az egri önkormányzattól az Eger Csillaga kitüntetést.

A Markhot Ferenc Kórházban 2004-től működik és hazánkban az elsők között jött létre a Hospice osztály, jelenleg 25 ággyal rendelkezik, kórtermeik két-három és négy ágyasak. Az ágyak modernek, állíthatók, könnyen kezelhetők, minden szobánkban van televízió a betegek részére.

Fotó: Birinyi Zsófia

Rendelkezik az osztály kegyeleti szobával, amely a meghittebb búcsút hivatott biztosítani betegek és családtagjaik számára. Az osztályon található egy tágas, meleg, barátságos társalgó, melyben a betegek és a látogatóik kellemes körülmények között tudnak beszélgetni. Ebben a helyiségben tartják meg ünnepi műsoraikat, például Adventi gyertyagyújtás – Katolikus Atya vagy Református Lelkész részvételével, Betlehemezés – általános iskolás diákokkal, karácsonyi hangverseny, Keresztény Fiatalok zenés műsora, a betegek  születésnapjának megünneplése.