Lépjen kapcsolatba velünk

Volt olyan év, amikor közel 200 millió forintot bukott – Harmati László volt a BizLounge vendége

Volt olyan év, amikor közel 200 millió forintot bukott – Harmati László volt a BizLounge vendége

De felállt belőle. Kőkemény üzletember, az ő nevéhez fűződik az első vidéki wellness szálloda, valamint az első egri négycsillagos szálloda is.

Ez a cikk több, mint 6 éve és 3 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

De felállt belőle. Kőkemény üzletember, az ő nevéhez fűződik az első vidéki wellness szálloda, valamint az első egri négycsillagos szálloda is. Tanácsot adott a fiatal vállalkozóknak és elmondta azt is, hogyan viszonyul a politikához és a politikusokhoz.

A BizLounge fennállása óta először fogadott pódiumán olyan vendéget, aki Egerben lett sikeres nagyvállalkozó. Harmati László Észak-Magyarország turizmusának meghatározó alakja, a Hotel Eger&Park mellett számos turisztikai létesítmény tulajdonos-igazgatója. Több mint 40 éve a szállodaiparban dolgozik, neve és munkássága jól ismert a szakmában és az egriek számára egyaránt. Szerdán, a BizLounge beszélgetés előtt adott interjút az EgerHíreknek.

EgerHírek: – Úgy tudom, reggelente teniszezik. Ma is így volt?

Harmati László: – Minden nap. Ebben nincs különbség, a nap így kezdődik.

EgerHírek: – Hány éve is dolgozik vállalkozóként? Mi volt az első?

HL: – Azt mondom, hogy önálló vállalkozóként 1992-től. Ennek idestova 26 éve. Igazi kiteljesedett vállalkozás 1996-tól, miután kivásároltam a bécsi tőzsdén az Eger Invest Részvénytársaságot. Ez volt az első. 1992-ben egy kis Kft-t csináltam, de vállalkozóként végeztem a munkámat az egri ÁFÉSZ elnökeként is.

EgerHírek: – Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?

HL: – Az igazi vállalkozás akkor kezdődött. Renitensek voltunk, mi megtörtük azokat a monopóliumokat, amelyek addig a magyar gazdaságban működtek. 1988-ban elkezdődött a liberalizálás, és hál’istennek az egri ÁFÉSZ megkapta az egyes számú liberalizált külkereskedelmi jogot. Ez indította el az igazi vállalkozást függetlenül attól, hogy nem a sajátom volt. De visszamehetek korábbra is, hiszen 1973-1975 körül én vezényeltem le a mátrafüredi Avar Szálló építkezését és beüzemelését.

Mester Sándor faggatta a vállalkozót – Fotó: Lénárt Márton

EgerHírek: – Az ön nevéhez fűződik az első vidéki wellness szálloda, valamint az első egri négycsillagos szálloda is. Miért épp a szállodaipar?

HL: – 1974-75-ben nyitottuk az előbb említett szállót, és akkora siker volt, hogy minden nap csörgött a telefonom protekcióért. Ez volt a vidék első wellness szállodája. Akkor az kuriózumnak számított, így adta magát és a lendületet, hogy tovább folytassam.

EgerHírek: – Voltak mélypontjai pályájának? Ha igen, hogyan lépett előre?

HL: – Hogyne, voltak bukások. Megvallom őszintén, hogy amikor 1988-ban az akkori bevételi igazgatóság 116 millió forintra bírságolt azért, mert egy kistelepülési rekonstrukciós program keretében a vályogfalakat kiváltottuk normális téglafalakra, és nem azt csináltuk, amit az akkori rossz szabályozás engedett. Sőt, ugyanebben az évben egy Amerikába szakadt hazánk fiával egy csomagküldő kereskedelmet akartunk indítani a tengerentúlon. Kiküldtem már 65 millió forint értékű árut, és amikor ez kiment, ez az úriember lelépett. Ez a kettő hatalmas összeg volt és egyedül maradtam. Ennek a büntetésnek a felét az országos főigazgató engedte el. Ráadásul összetalálkoztam egy nyugat-német befektető csoporttal, amelyik hajlandó volt velünk vegyes vállalatot indítani és ekkor alapítottuk meg az Eger Invest RT-t 600 milliós alaptőkével, és ez mindent megoldott.

Harmati László – Fotó: Lénárt Márton

EgerHírek: – Mi az a legfontosabb dolog, amit egy kezdő vállalkozónak szem előtt kell tartania? Mi az ön tanácsa nekik?

HL: – Az első számú aranyszabály, hogy amit eltervezek, azt tudom-e jobban csinálni, mint az átlag. Tudok-e olyan tevékenységet, amit más nem csinál.

Ha ez megvan, akkor az átlagtól jobban kell csinálni. És a tisztesség azt kívánja, hogy lehetőleg ne másoktól vegyek el piacot, hanem építsek újat.

Figyelemmel hallgatták a tanácsokat az érdeklődők – Fotó: Lénárt Márton

EgerHírek: – Soha nem gondolt arra, hogy helyi vagy országos szinten politizáljon?

HL: – Az első szabad választásnál felkértek, hogy induljak. Rá is beszéltek, akkor egy szövetkezeti egyesülés keretében indultam el, de mivel a határozott célkitűzésem, miszerint ez akkor lesz sikeres, ha a három szövetkezeti ág össze tud fogni, nem valósult meg, így nagyon gyorsan lemondtam erről, abbahagytam és itt befejeztem.

EgerHírek: – Egyébként volt megkeresése?

HL: – Volt.

EgerHírek: – Elárulja, hogy ki vagy kik?

HL: – Nem, mert olyan emberek, akik lehet, hogy itt is lesznek vagy esetleg komoly funkcióban vannak. Egy neves közgazdász fogalmazta meg a vállalkozók számára a legjobban, hogyan viszonyuljunk a politikához:

A politikával bánj úgy, mint a tűzzel, ne menj túl közel, mert megéget, ha messze vagy, akkor viszont fázni fogsz.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL