Lépjen kapcsolatba velünk
Mai névnap

Auguszta

Sötét
Fény

Először ünnepelhetjük együtt a Magyar Parasport Napját

Először ünnepelhetjük együtt a Magyar Parasport Napját

Országszerte iskolai programokat, valamint a fővárosban fotókiállítást, nemzetközi konferenciát és gálavacsorát rendeznek február 22-én, az első Magyar Parasport Napján.

Ez a cikk több, mint 6 éve és 1 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Országszerte iskolai programokat, valamint a fővárosban fotókiállítást, nemzetközi konferenciát és gálavacsorát rendez a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) február 22-én, az első Magyar Parasport Napján.

Az eseménysorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatót szimbolikus helyszínen, a XIV. kerületi Mozgásjavító Intézetben rendezték, ugyanis 1970. február 22-én itt alakult meg az ország első intézményesített fogyatékos sportszervezete, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, nagyon fontos feladatuknak tekintik, hogy segítsék a fogyatékkal élők sportolását, s idén 460 millió forintot különítettek el ennek a területnek a támogatására. Hozzátette: a Magyar Parasport Napja arra is lehetőséget kínál majd, hogy épek és fogyatékkal élők együtt sportolhassanak és közelebb kerüljenek egymáshoz.

Nyitrai Zsolt (Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy az országgyűlési képviselők december 12-én egyöntetűen támogatták a kulturális bizottság ötpárti kezdeményezését, s egyhangúlag elfogadták, hogy idéntől február 22-e a Magyar Parasport Napja legyen.

Nyitrai Zsolt: mindenkinek köszönet jár ezért, hiszen mostantól Magyarország méltó módon tudja ünnepelni a parasportolók eredményeit, és magukat a parasportolókat.

Elmondta: megkeresték a polgármestereket, hogy álljanak a kezdeményezés élére és a helyi iskolákkal összefogva vegyenek részt az eseménysorozatban, s a településvezetők száz százalékban pozitívan reagáltak. A Lélekmozgató névre keresztelt iskolai program lényege, hogy a diákok ezen a napon a testnevelés órák keretében kipróbálhatják a para-csapatsportágakat és megnézhetik a Lehetetlen határán című dokumentumfilmet, amely öt sikeres magyar parasportoló élettörténetén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődését.

Hajrá, magyarok!

Nyitrai Zsolt kiemelte, hogy a közelmúltban megjelent, Hajrá, magyarok! című kiadványt is terjesztik majd a helyszíneken, különös tekintettel arra, hogy a sport területén elért elmúlt nyolcévi eredmények bemutatása csak úgy lehetett teljes, hogy a parasport eredményeit is ismertették. A miniszterelnöki megbízott közölte, hogy február 22-én Budapestre érkezik egy delegáció élén Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság brazil elnöke is.

Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke elmondta, hogy eddig 87 köznevelési intézmény csatlakozott a felhívásukhoz, de reméli, hogy február 22-ig ez a szám százas nagyságrendű lesz. Kiemelte: minden megyében egy-egy helyszínen az MPB és a FODISZ szervezi a programot, amelyben vetélkedők és parasportoló vendégek előadásai is helyet kapnak.

Az elnök bejelentette, hogy Andrew Parsons mellett Budapestre érkezik az IPC volt vezetője, Sir Philip Cravenis, akit a parasport legendájának nevezett. Ahogy fogalmazott, a Várkert Bazárban sorra kerülő egész napos konferencia, majd gálavacsora kapcsán egy napra Budapest lesz a nemzetközi parasport élet központja. Az esti eseményen, amelyet a Magyar Paralimpiai Bizottság megalapításának huszadik évfordulója alkalmából rendeznek, 15 európai ország paralimpiai bizottságának elnöke is részt vesz.

Elhangzott, hogy az MPB és a FODISZ honlapján minden információ megtalálható és letölthető a Magyar Parasport Napjáról, s hogy a WestEnd City Centerben február 14-től március végéig tekinthető majd meg az a vándor fotókiállítás, amelyen hét ország – köztük Magyarország – fotóriportereinek paralimpiai képei lesznek láthatók.

Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító Intézet intézményvezetője ismertette, hogy február 21-én emléknapot rendeznek, meghívják a Halassy Olivér Sport Club alapítóit, és az akkori sportolókat, másnap pedig az ő iskolájuk is részt vesz az országos eseménysorozatban. Kovács Kálmán volt válogatott labdarúgó, aki jelenleg egy kistarcsai iskola testnevelő tanára, elmondta, hogy ők is csatlakoztak a kezdeményezéshez, s úgy fogalmazott: szeretné, ha az iskolájukból olyan gyerekek kerülnének ki, akik tudják kezelni, ha valaki más

A Magyar Parasport Napjának két nagykövete van, mindketten kajakosok: Varga Katalin paralimpiai ötödik, világbajnoki hatodik helyezett és Benedek Dalma világ- és Európa-bajnok, olimpikon.

Továbbiak Közélet kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL