Együttműködési megállapodást kötött az egri vár és a Rákóczi Szövetség

Nemzetegyesítés a vidék népességmegtartó szerepének erősítésével a Kárpát-medencében témakörben tartott szakmai-tudományos tanácskozást szombaton Egerben a Rákóczi Szövetség és a megyeszékhely a magyar-magyar kapcsolatok ápolásáért.

Az eseményre 17 határon túli agrárszakképzéssel, idegenforgalommal és vidékfejlesztéssel foglakozó iskolából 85 tanár és diák érkezett a városba, többek között Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és természetesen Magyarországról.

A konferencián Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta – meggyőződése, hogy a magyar-magyar kapcsolatok továbbfejlesztésében, a vidék népességmegtartó szerepének erősítésében az agrárszakképzésnek, az élelmiszertermelésnek, kereskedelemnek, a vendéglátásnak és a vidék fejlesztésének kiemelt szerepe van. Hozzátette – ezért is fontos, hogy a szakmai felkészítésében a hazai és határainkon túli szakképző iskolák együttműködjenek.

Eger 2011 óta ápol jó kapcsolatot a Szövetséggel – emlékeztetett rá Habis László polgármester. A hét évvel ezelőtti keretmegállapodás óta sok határon túli magyar fiatal látogatott el a városba. Ezt a jó viszonyt erősítették meg újabb szerződéssel, amit a Dobó István Vármúzeum és a Rákóczi Szövetség kötött meg. Ennek jóvoltából még több fiatal nézheti meg hazánk leglátogatottabb vidéki múzeumát és a megyeszékhelyet.