Egy nagyszerű érsekre emlékeztek

Szmrecsányi Lajos egy nehéz korban, a két világháború között volt egri érsek. Halálának 75. évfordulóján konferenciát rendeztek az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

Szmrecsányi Lajos az I. világháború előtt, 1912-ben kapta érseki kinevezését, aztán jött a forradalom, a Tanácsköztársaság, Trianon, a náci hatalomátvétel és a II. világháború, amely alatt, 1943-ban hunyt el a főpásztor – ismertették a konferencián. Az egri egyházmegyét kevésbé, de a környezőeket jelentős mértékben érintette a trianoni döntés – hívta fel a figyelmet az egyik levezető elnök, Buda Péter. Az Egri Érseki Papnevelő Intézet rektora hozzátette: a főpásztornak mégis volt energiája arra, hogy iskolákat, intézményeket alapítson. Két zsinatot tartott az ő regnálása alatt, azért, hogy az egyházi életet egy kicsit fellendítse Magyarország ezen vidékén.

Tisztelettel és szeretettel adózunk Szmrecsányi Lajos emléke előtt – mondta a konferencia megnyitásakor dr. Ternyák Csaba. A Trianon utáni életnek minden nyomorúsága, minden szenvedése, minden keserűsége rányomta a bélyegét az ő szolgálatára, és ebben az időszakban mégis kiválóan el tudta látni azt a feladatot, amelyet elődeitől örökölt – fejtette ki a jelenlegi főpásztor.

A csütörtöki konferenciával a volt egri érsek munkásságát szerették volna a figyelem középpontjába állítani.

(Címlapfotó: Szmrecsányi Lajos (középen), forrás: Fortepan/WikiPedia)