Jó hír a cukorbetegeknek az egri kórházból

A gyerekek után mostantól a felnőtt cukorbetegeket is várják neuropathia szűrésre a Markhot Ferenc Kórházban. Az ehhez szükséges eszköz egy cég adományaként érkezett a hevesi megyeszékhelyre.

Azzal, hogy a gyerekek után most már a felnőtteket is vizsgálni tudják, létrejött a Heves Megyei Neuropathia Centrum az egri egészségügyi intézményben. Az eszközátadón, kedd délután elhangzott: ez a harmadik ilyen berendezés az országban, amivel a Markhot kórházban elérhető vizsgálatok széles tárháza bővült tovább.

A neuropathiának a diagnosztikai lehetősége nagyon szerény volt 20-25 évvel ezelőtt Magyarországon. A Wörwag Pharma hozta be az első diagnosztikai eszközt, a kalibrált hangvillát. Azt követően a fejlettebb, objektívabb vizsgálati eredményeket adó eszközöket, mint a jelenleg átadásra került Q sense készüléket is – mondta el az átadón dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója. Dr. Vácity József, az egri kórház főigazgatója pedig arról beszélt, hogy azok a betegek, akik eddig más megyébe kényszerültek, most már helyben maradhatnak a diagnózisért.

A vizsgálatról

A Q- Sense készülék lehetővé teszi a betegség korai észlelését. Ha a gép által kibocsátott ingereket valaki túl későn érzékeli, akkor megállapítható nála a szövődmény. Ha korai stádiumban kimutatják ezt, akkor van esély a gyógyulásra, viszont a tünetek megjelenése után már visszafordíthatatlan a folyamat.

A Heves Megyei Neuropathia Centrum kedden és csütörtökön 13 és 15 óra között várja a betegeket.

(Címlapon: Az átadott készülék, fotó: Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet)