Itt az új törzskarton: nem minden kérdésre kötelező válaszolni az orvosnál

Július 1-jétől a háziorvosok ún. törzskartont is kitöltenek majd a páciensekről, elsősorban kórtörténeti adatokat kérdezve. Nem árt átgondolni, milyen személyes információt osztunk meg az orvosunkkal.

Július 1-jétől a háziorvosok által kitöltött törzskartonokat vezető informatikai rendszer kapcsolódik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, azaz a betegek adatai is felkerülnek a felhőbe. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben minden olyan ellátás megjelenik, amit járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményekben vagy a háziorvosi szolgálatoknál, illetve a patikában kiváltott recept kapcsán igénybe vettek a betegek. Ezeket az adatokat láthatják ellátó patikusok és kezelő orvosok is.

A háziorvosoknak július 1-jétől számított 3 éven belül kell feltölteniük az adatokat az informatikai rendszerbe, de évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30 százalékának adatait kell így megjeleníteni.

Sokkal több adatot láthat tehát az orvos vagy a gyógyszerész a betegről, de nem kötelező mindent megadni. Fontos tudni, hogy a törzskarton „egyéb információk” rovatában felsorolt kérdésekre önkéntesen lehet válaszolni, a beteg dönti el, közöl vagy sem információkat. Ide tartoznak például a biztosított keresőtevékenységére, táplálkozására, alkoholfogyasztására, testmozgási szokásaira, lelki egészségére vonatkozó információk – közölte az adozona.hu