Az Érsekkertben grundolnak a Pál utcai fiúk

Július 17-én Egerben lép fel a GRUND – vígszínházi fiúzenekar a 8. Egri Érsekkerti Nyári Játékok keretében.

A koncerten A Pál Utcai Fiúk színdarab aranylemezes dalai mellett magyar és külföldi rockklasszikusok is felcsendülnek majd – mondta el Fesztbaum Béla, az egri születésű Jászai Mari-díjas színész, zenekarvezető.

A zenekar nemrégiben, május elsején ünnepelte fennállásának első évfordulóját. Miként született a döntés, hogy vígszínházas színésztársaival zenekart alapítanak?

– A Pál utcai fiúk zenés játék szereplőiként úgy éreztük, hogy az előadás nem ér véget a tapsrenddel, itt valami több születik meg a közönség és a színpad között, s ezt a rendkívül pozitív energiát szerettük volna kötetlenebb formában tovább életben tartani. Hogy ezt pontosan miként lehetne megvalósítani, az 2017 februárjában, a Vígszínház büféjének márvány asztalánál dőlt el, amikor is felvetettem a zenekar ötletét a kollégáimnak, akik nem csupán kiváló színészek, de több hangszeren is játszanak.

Egerben lép fel a GRUND (Fotó: pinceszinhaz.hu)

Az első fellépés a Vígszínház 121. születésnapján, a VígMajálison volt. Miként alakult a zenekar első éve?
– Bár elfoglaltságunkból adódóan ritkán koncertezünk, de életképes a vállalkozásunk, mely megmutatkozik a közönség szeretete, érdeklődése által. A közönség szeret a színészekkel szabadabb formában találkozni, élvezik, ahogy a rockzene nyelvén szólítjuk meg őket. Ezért örömmel tölt el minket, hogy egyre több vidéki felkérés érkezik hozzánk, így a vígszínházi előadás hangulatát az ország távolabbi pontjaira is elvihetjük. Egri születésűként külön örülök az itteni fellépésnek, számomra ez egy fontos állomás.

Milyen érzés visszatérni Egerbe?
– Boldog várakozással tölt el, hiszen kamaszkoromig itt éltem. A koncert helyszínén, az Érsekkertben rengeteget sétáltam, játszottam gyerekként, a park hangulatát újra átélni, s megmutatni zenésztársaimnak, 11 hónapos kisfiamnak, nagyon örömteli lesz. Úgy tudom, az előadás zenei anyagának már van kultusza Egerben, sok egri látta a színdarabot, így bízom benne, hogy forró hangulatú koncert vár ránk.

A Pál utcai fiúk színdarab zenei anyaga aranylemez lett, repertoárjukban azonban nem csupán az előadás dalai szerepelnek. Mire számíthatnak a koncertre kilátogatók?
– A 80-85 perces koncerten a Vígszínház más előadásaiból is előadunk dalokat, így például a rendkívül népszerű Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musicalből, de felcsendülnek művek Presser Gábor és Dés László munkásságából és több külföldi rockklasszikust is megszólaltatunk.

A zenekar a dalok kiválasztásával közvetít valamiféle üzenetet a közönség felé?
– A Pál utcai fiúk könyv és előadás is emlékeztet minket arra, hogy mennyire fontos az emberi kapcsolatokon belül a barátság. A közös zenélés számunkra ezt jelenti: együtt, egymásért küzdeni, kiállni egymás mellett. A barátság képes győzedelmeskedni minden széthúzáson, árulásokon, ellenségeskedésen – még ha ezt egy tragédia be is árnyékolja. A dalok kiválasztása mögött inkább egyfajta zenei misszió mutatkozik meg: a fiatalabb korosztályt is megismertetni örök érvényű zenei értékekkel. Az LGT-dalok felvételei csodálatosak, de koncertjeinken átélhetik élőben is az Elfelejtett szó vagy az Embertelen dal hangulatát.

A GRUND – vígszínházi fiúzenekar egri koncertje július 17-én 20:30-kor kezdődik az Érsekkertben, a Pinceszínház Eger szervezésében megvalósuló 8. Egri Érsekkerti Nyári Játékok keretében.

További információ: pinceszinhazeger.hu