Felavatták az egri Sanatmetal gyárát Oroszországban

A Sanatmetal Kft. csúcsminőségű ortopédiai és traumatológiai eszközöket gyártó új üzemét az oroszországi Obnyinszkban nyitotta meg.

Felavatták az egri Sanatmetal új gyárát Oroszországban, Obninszkban július elején. A magyar tulajdonú középvállalkozás, a Sanatmetal Kft., valamint oroszországi forgalmazójának közös beruházásában megvalósult gyár létrehozásával az egri székhelyű cég technológiai transzfert hajt végre, orosz partnere pedig a piaci kapcsolatokat és az értékesítést szervezi. A 250 millió rubeles beruházással létrejött új gyár megvalósulását a Sanatmetal saját forrásából, illetve banki hitelekből finanszírozta, az új üzem csúcsminőségű ortopédiai és traumatológiai eszközöket gyárt.

Így néz ki az új, oroszországi gyár (Fotó: Sanatmetal.hu)

A világon szinte minden nemzet hazai saját ellátásra törekszik, így van ez az orosz egészségügyben is. A Sanatmetal technológiája három multinacionális cég technológiájának ötvözetét és sok magyar innovációt tartalmaz. Az orosz kormány intézkedései a hazai ellátás javítására fölvetették a gyárépítés igényét! Partnerükkel ekkor döntött az egri cég a technológiai transzfer és a gyárépítés mellett.

A Sanatmetal több mint 15 éve van jelen az orosz piacon. A vállalkozás traumatológiai, gerinc- és fogászati implantátumok, csípő- és térdprotézisek és műszereik innovatőre és minősített gyártója.

A gyár ünnepélyes megnyitóján felszólalt Anatolij Artamonov,  Kaluga megye kormányzója, Alekszandr Krajevoj orosz egészségügy miniszterhelyettes és Farkas József, a Sanatmetal vezérigazgatója. Az avatáson részt vett Oroján Sándor, az egri Fidesz ügyvezető alelnöke és meghívást kapott Farkas Bertalan űrhajós is.

A gyárépítés 2016 őszén kezdődött, s 2018 júniusában fejeződött be. Egy hektáros területen 1500 négyzetméteres termelő és kiszolgáló rész jött létre. Korszerű egészségügyi termék gyártási folyamata települt így Obnyinszkba, kezdetben 20, később 60 dolgozónak ad majd munkát. Egy specialista csapat már részt vett egy hathetes oktatáson Egerben, így a gyár indulására képzett szakemberek állnak rendelkezésre.