3 milliót kaphatnak a fiatal vállalkozók

18 és 30 év közöttiek szállhatnak versenybe a pénzért idén, jövőre pedig idősebbek is jelentkezhetnek már. Csütörtökön harmincöten vették át tanúsítványukat.

Budapesttől távol is van élet

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány programjának indulóit nem véletlenül hívták a hevesi megyeszékhelyre. Fontos cél megmutatni, hogy ne csak a fővárosban képzelhető el a jövő – mondta el a Bolyki Pincészetnél tartott eseményen Horváth László, az alapítvány ügyvezető igazgató-helyettese. A pályázat keretében először a fiatalok képzésével foglalkoznak, majd elbírálják az üzleti tervüket. Ha ezt elfogadják, akkor megkaphatják a 3 millió forintos támogatást. Semmi sem kötelező – mondta a szakember, tehát ha valaki elvégzi a képzést, még mindig dönthet úgy, hogy nem kéri a támogatást. Persze a cél az, hogy minél többen valósítsák meg álmaikat, elképzeléseiket.

Horváth László (balról a második): novemberig 170-en kapnak tanúsítványt

Eger legyen attraktív

Ezúttal az észak-magyarországi régió három megyéjéből, Hevesből, Nógrádból és Borsod-Abaúj-Zemplénből jöttek fiatalok átvenni a tanúsítványukat. Habis László polgármester szerint van egyfajta generációváltás néhány szakmában, ahol a szülők, nagyszülők átadják a vállalkozásukat, illetve lehetőség teremtődik a fiatalok számára új vállalkozás indítására. Fontos, hogy a város attraktív legyen, vonzó legyen a fiatal vállalkozók számára, és ennek ez a program egy nagyon jelentős eszköze. A mostani program Európai Uniós finanszírozással, a Ginop-pályázat keretében valósul meg.

Habis László (jobbra): Kulcskérdés, hogy legyenek ilyen programok

Eger eddig is élen járt

Egerben és Heves megyében több kezdeményezéssel támogatták már eddig is a fiatalokat – hangsúlyozta az eseményen Lombeczki Gábor. Az önkormányzati képviselő egyúttal a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány társelnöke, kifejtette: ezt a célt szolgálta az Eger Hitel 1, az Eger Hitel 2 és a Startup Eger Program is. Szeretnék elérni, hogy ezek a lehetőségek a jövőben folyamatosak legyenek – tette hozzá. A tanúsítványok átadása és az előadások után a vendéglátó, Bolyki Jani mutatta be szőlőbirtokát és vállalkozását.

(Címlapon: Akik átvették tanúsítványukat)