Rendkívüli hőség várható – vasárnap életbe lép a vörös kód

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra – több megyére és a fővárosra másodfokú – figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt.

A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe lépteti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a vörös kódot – közölték a Kormány honlapján.

A vörös kód -10 °C alatti, vagy 27 °C fölötti nappali középközéphőmérséklet esetén kerül alkalmazásra. Ilyen esetben a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak, illetve ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik.

Rendkívüli hőség idején elrendelt vörös kód esetén többek között tájékoztatást kell adni – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett adatok alapján – arról, hogy hol található nyitva lévő klimatizált helyiség. Emellett azt is közölni kell, hogy hol van a lakosság számára ingyenesen biztosított vízosztási hely, valamint párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni azt is, hogy az ellátottak az érintett helyekre el is tudjanak jutni utcai gondozószolgálatok, illetve krízisautók bevonásával – olvasható a vörös kód protokolljában.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség.

(címlapfotó: OMSZ, met.hu)