Megszavazta a közgyűlés az ingyenes bárányhimlő elleni védőoltást

Megszavazta Eger Város Közgyűlése a Martonné Adler Ildikó alpolgármester által  tegnap bejelentett, Fidesz-KDNP frakcióindítványként benyújtott előterjesztést a bárányhimlő elleni védőoltáshoz szükséges fedezet biztosításáról.

Mint azt korábban megírtuk, 2015-ben a Fidesz-KDNP frakció javaslatára került be a költségvetésbe a bárányhimlő elleni védőoltás fedezetének biztosítása Egerben. Akkor 3 millió forintot, a következő évben 2 milliót fordítottak a vakcinára.

Martonné Adler Ildikó kifejtette, hazánkban a bárányhimlő a leggyakrabban bejelentett fertőző betegség. A betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, de súlyos, életveszélyes szövődményeket is okozhat.
Idén a védőnőkön keresztül 70 szülő jelezte, hogy a kisgyermekének szeretné beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást. A mostani Fidesz-KDNP frakciójavaslat arról fog szólni, hogy ennek a hetven kisgyermeknek még biztosítsuk a lehetőséget, azáltal, hogy a 700 ezer forintos költségkeretet biztosítjuk a célra. Ugyanis jövőre – 2019. januárjától – már ingyenessé és egyben kötelezővé teszi az állam a vakcinát.

Martonné Adler Ildikó – fotó: Nemes Róbert

Ostobaságnak nevezte 

a kezdeményezést az egykori Jobbikos, most független képviselő, Bognár Ignác és a szombati parkoláshoz hasonlította a kezdeményezést, szerinte ugyanis pont ugyanannyira felesleges dolog, mint ha 12. 56-kor hajigálja valaki a pénzt a parkolóautomatába, tudva hogy egyébként 1 órától ingyenes a parkolás.
Felelőtlennek nevezte a városvezetést, mert szerinte nem jár ugyanúgy a rászorulóknak és a gazdagabb szülök gyermekeinek a védőoltás támogatása.

Martonné Adler Ildikó ezek után elmondta, hogy nonszensznek tartja, hogy valaki így kiforgasson egy jó ügyet, ami a jövő nemzedékének egészségét szolgálja. Mert minden olyan intézkedés ami a gyermekek egészségét szolgálja az se nem ostobaság, se nem felelőtlenség, így nehezen tud azonosulni azzal aki egy ilyen kezdeményezést így ki tud fordítani.

A közgyűlés az indítványt 16 igen szavazattal és egy tartózkodással elfogadta.

fotó: Nemes Róbert