Helyi adó: szeptember 17-e a befizetési határidő

A helyi adók, valamint a gépjárműadó esedékes összegeit szeptember 17-ig lehet pótlékmentesen megfizetni. Az önkormányzati adóhatóság 33 ezer levelet és 43 ezer csekket küldött ki, közel 8 ezren elektronikus formában értesülnek a határidőről.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága minden érintett részére – postai úton illetve elektronikus formában – eljuttatta az egyenleg értesítéseket, akiknél a szeptemberi vagy már esedékes adófizetési kötelezettség elérte az ezer forintot. Az értesítők részletes információt adnak az önkormányzati adóhatóság felé esedékes, szeptember 17-ig fizetendő adóelőírásról, illetve az adózó aktuális pénzügyi helyzetéről, eddigi befizetéseiről és az esetlegesen fennálló tartozásairól is.

Az előírt adókat az esedékességi határidőkig az Adózó/Adóalany köteles megfizetni, adófizetési nehézség esetén a fizetési könnyítés lehetőségeiről a város honlapján, ide kattintva lehet tájékozódni.

Az átutalás, illetve csekk mellett az önkormányzati adóhatóság ügyfélszolgálatán lehetőség van bankkártyával történő fizetésre (POS), illetve a nap 24 órájában az eADÓ folyószámla egyenleg lekérdező rendszeren keresztül online bankkártyás fizetést (VPOS) is lehet teljesíteni. A QR kóddal ellátott csekkek alkalmasak az „iCsekk” szolgáltatással történő befizetésre is, ez jelentősen megkönnyíti az adófizetést.

Egyszeri regisztrációt követően (2015. április 15-től) minden adózó lekérheti az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adatok meghatározott körét, megtekintheti adófolyószámláit. Aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, az bármikor megnézheti az elektronikus felületen keresztül (eADÓ) az önkormányzati adóhatóság nyilvántartásában lévő, adózással kapcsolatos fontosabb adatokat (adatbejelentéseit, bevallásait, adótárgyait, befizetéseit, folyószámlája aktuális állapotát, stb.).