Lépjen kapcsolatba velünk

SVÉT: „gasztrobomba” a Bolyki –völgyben – beszélgetés Macsinka János házigazdával

SVÉT: „gasztrobomba” a Bolyki –völgyben – beszélgetés Macsinka János házigazdával

Ez a cikk több, mint 5 éve és 7 hónapja frissült utoljára, ezért egyes tartalmi elemei elévülhettek.

Mint ahogy az várható volt, hatalmas érdeklődés kísérte a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület (SVÉT) 10. hagyományos éves közönségtalálkozóját. Macsinka János, a Macok Bisztró séfje és tulajdonosa az országos gasztronómiai fesztivál a szervezéséről, az ételekről és a vendégről beszél az Eger Hírek olvasóinak.

Eger Hírek -Egy ilyen nagyszabású találkozó megszervezése nem kis feladat. Beavatna minket ennek hátterébe?

Macsinka János – A szervezés során mindig akadnak nehézségek, ilyenkor elsősorban azokkal konzultálunk, akik már rendeztek ilyen találkozókat a SVÉT keretében. Nekik nyilván van tapasztalatuk, amelyeket megpróbáltunk beépíteni az egri szervezés, előkészítés folyamatába. Adott volt a helyszín, s ennek megfelelően próbáltunk meg egy egyéni, különleges miliőt kialakítani, hiszen az eddigiek során még soha nem volt olyan, hogy tizenöt borász szerepel. Ez például egy újdonság, hiszen Egerben vagyunk. Az egyébként gyönyörű helyszín kapcsán az volt a feladat, hogy kicsit „összébb húzzuk” a teret, ne kelljen túlságosan sokat gyalogolniuk az embereknek. Szólni kell a város és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásáról is, az előbbi faházakat bocsátott rendelkezésünkre, az utóbbi pedig anyagi támogatást nyújtott. 

EH – Tudják-e egy ilyen rendezvényen az éttermek, hogy kikből áll a közönség? Kik a profik, a gasztroturisták, ki azok, akik éppen a városban vannak és kíváncsiságból ellátogatnak ide, és kik a helyi vendégek?

 MJ – Igen, ezt lehet tudni. Vannak, akik folyamatosan figyelik ezeket a minőségi gasztronómiai rendezvényeket, ők azok, akik „követnek” minket, és értékelik ezt a megújult gasztronómiát, amit kínálunk nekik. Azt is meg kell említeni, hogy a népszerűség gyorsan nő, amikor elkezdtük, kétszázan jöttek el, ma pedig háromezer vendégről beszélhetünk. Ugyanakkor itt vannak a turisták, akik egyébként is Egerben töltik napjaikat, hallanak erről a programról, és úgy döntenek, hogy eljönnek hozzánk. A regisztrációból egyébként kiderülnek az arányok: hetven százalékuk gasztroturista, harminc százalék pedig helyi jelentkező. Nyilván az egriek is értesülnek erről a lehetőséről és úgy érzik, ezt nem hagyhatják ki, mert a következő találkozóra, ami Sopronban lesz, nem biztos hogy elutaznak. Ezért máskor nem is lesz ilyen nagy gasztronómiai rendezvény Egerben.

EH – Ez nem hangzik túl jól. Nem gondolnak valami hasonló egri attrakcióra?

MJ – Valóban, nem hangzik jól, de most elhoztuk a SVÉT országos rendezvényét ide, megpróbálunk építeni valamit és megnézzük, megvitatjuk a tapasztalatokat, emellett nyilván azt is, milyen igény mutatkozik egy nagyobb szabású gasztronómiai rendezvény iránt. Meglátjuk, van-e fogadókészség, s amennyiben van, megpróbálunk szervezni egy hasonló találkozót. De mint SVÉT-rendezvény, ez mindenképpen egy különleges és ritka alkalom volt.

 

EH – Hallottunk a szervezésről, az előkészítő munkáról, de mit nyer ebből az egészből a Macok Bisztró?

MJ – Azt, hogy megint egy olyan dolgot viszünk véghez, mutatunk be, ami előreviszi – egri és országos szinten – a magyar gasztronómia fejlődését. Vagy ha például kétszáz „hívővel” többet tudtunk odacsalni a közönségtalálkozókra, akkor az jó nekünk is. Aztán van ennek a rendezvénynek egy hírverése, sajtóvisszhangja, elbeszélgetnek arról az emberek, ki volt ott, ki mit kóstolt, ez pedig gerjeszt egy kis plusz érdeklődést Egerben és a városon kívül is.

EH – De jöjjön a lényeg! Mit kínál a Macok a vendégeknek?

MJ – Regionális nyersanyokkal készültünk, kínálunk pisztáng roládot hideg lecsóval, valamint bükki szarvasgerincet egy lencsevariációval és zellerrel tálalva.

EH – Bort használtak a főzéshez?

MJ – A mártáshoz használtunk vörösbort, de itt vannak a borászok pár lépésre, bárki összekóstolhatja, a szarvast egy Bikavérrel, vagy a pisztángot egy Csillaggal.

 (Az Eger Hírek olvasói a következő napokban, hetekben több, a SVÉT találkozóján rész vett séffel és borásszal is megismerkedhetnek.)

Fotók: Nemes Róbert

Továbbiak Gasztro kategóriában

Legfrissebbek

Szavazás

Ön mit szól ahhoz, hogy az egykori Ifi ház, ma Kepes Központ újra kinyitotta kapuit a fiatalok előtt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
adatforrás:

Legtöbbet olvasott

#hashtag-ek

FEL