Csutorás Ferenc: Olyat kell mutatnunk a világnak, amit csak mi tudunk!

Csutorás Ferenc egri borászt (Almagyar Érseki Szőlőbirtok) szinte az utolsó pillanatban sikerült elcsípnünk, mert már indulóban volt a programban is meghirdetett dűlőtúrára, amely az érdeklődőket vitte el az AÉS Borbuszával, mert a jó borok és ételek mellett sokan a festői szépségű tájra is kíváncsiak voltak. A helyszínen – ahová egész szeptemberben járnak ezek a buszok – egy kilátóról egyedülálló élményt nyújt a környező szőlőültetvények látványa.

Csutorás Ferenc – fotó: Nemes Róbert

Csutorás Ferenc kérdésünkre a SVÉT kapcsán elmondta:

 – Nagyon régen vártam már, hogy részt vehessek ezen az évente megrendezett országos találkozón, és hát múlik az idő, így az életkorom miatt is – “nem vagyok már fiatal” – nagyon vártam, hogy végre Egerbe is eljusson a SVÉT, hiszen minimum 16 év múlva kerülne ismét ránk a sor. A hangulat remek, ilyen szép helyszínen pedig talán még sohasem rendezték meg ezt a közönségtalálkozót: mindenki vidám, felszabadult, a borászatoknak pedig remek alkalma nyílik arra, hogy bemutatkozzanak, a remek ételekhez ugyanis remek borok illenek. Elhoztuk például a Grand Superior Kadarkánkat is, amely méltó “társa” az itt felvonultatott fantasztikus étkeknek. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi piacokon is a felső kategóriás borokkal lehet igazán megjelenni és hírnevet szerezni. Különösen azokkal a helyi fajtákkal, amelyeket más nem tud kínálni, mint például a kadarka vagy éppen a furmint. A siker kulcsa, hogy olyat mutassunk, amit a világban csak mi tudunk.

 – Mit gondol arról, hogy érdemes lenne Egerben egy “kis SVÉT-et” összehozni, így nem kellene várni újabb 16 évet…

 – Mindenképpen hasznos lenne ezen elgondolkodni, hiszen érzékelhető, hogy mennyire vágynak az emberek az ilyen típusú rendezvényekre. Az érdeklődők eljönnének akkor is, ha Eger rendezne egy hasonló gasztrofesztivált, a borokról már nem is beszélve, mert azok, ugye helyben vannak. Mindez jót tenne általában a kultúrának, ezen belül a bor- és gasztrokultúrának is. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek a szemléletváltásra, hogy ne csak felhörpintsünk gyorsan egy pohárral, hanem a kiváló ételekhez csúcsborokat kóstoljunk. Szerencsére a minőség egyre inkább jellemzi a kínálatot, meggyőződésem, hogy ez viszi előre az egri borászat ügyét.