Átugrott Egerbe a balatoni Kistücsök

A balatonszemesi Kistücsök Éttermet sokaknak már nem kell bemutatni, hiszen ha valaki a déli parton nyaralt már, nagy valószínűséggel betért a híres vendéglőbe. Most azonban a Kistücsök ugrott át Egerbe, hogy bemutassa különleges ételeit a SVÉT résztvevőinek.

Jahni László, a Kistücsök Étterem konyhafőnöke

 Jahni László konyhafőnök először a találkozók történetéről, előnyeiről és tapasztalatairól beszél:

 – Most a 10. SVÉT-nél tartunk, az első kettőn még nem voltunk ott, azóta viszont folyamatosan jelen vagyunk ezen a gasztronómiai ünnepen. Minden ilyen éves találkozón próbálnak a szervezők egy olyan eseményt szervezni, ahol nyugalom van, családias a hangulat, ami mindig is jellemezte ezt a fesztivált. Az a cél, hogy a vendég kellemesen érezze magát, és ne az legyen, hogy beáll egy hosszú sorba, fél órát vár, amúgy meg mindenki ideges. És ez a hangulaton, a vendégeken múlik: itt egészen más a légkör, sokszor figyelem is őket, hogy itt is álldogálnak fél órát a sorban, de nincs feszültség, mosolyognak, türelmesek, aztán lassan tovább sétálnak. Itt remekül érzik magukat, ragyogó az idő és fantasztikus a környezet. Ez itt egyébként több, mint vendéglátás, mert az egyirányú, itt pedig mi is kapunk valamit, ott áll a vendég előttünk szemtől szemben, és ez, ha a konyhán dolgozunk, nem adatik meg ilyen közvetlen formában, az étteremben kevés a személyes kontaktus.

 – Kik járnak a Kistücsökbe, elsősorban turisták?

 – A szemesiek nem nagyon jönnek, inkább rendezvények, ballagások idején térnek be hozzánk. A hazai és külföldi turisták magas száma természetes, hiszen a Balaton partján vagyunk. Ugyanakkor a környező városokból, Siófokról, vagy a kicsit távolabbi Kaposvárról sokan szinte naponta járnak át a törzsvendégeink. A gasztroturistáknak pedig szinte mindegy, ha kedvet kapnak hozzánk, beülnek a kocsiba és visszatérnek a Kistücsökbe, bárhol is van a lakóhelyük.

 – Milyen csemegékkel érkeztek Egerbe?

 – Az előétel egy sült paprika: egy szép zöld édespaprikát sütök meg egy erős faszenes grillen, némi barna vajjal. Mellé egy különleges olasz paradicsomból – amit más zöldségekkel együtt egy olasz család szállít számunkra hosszú évek óta – passzírozok egy fűszeres mártást. A fő ételünk pedig két büszkeségünkre, a balatoni (burgonya) rózsára és a somogyi kifliburgonyára épül, ezek felhasználásával csináltam egy paprikás szószt, levest, ami nagyon hasonlít a bajai halászlé elkészítéséhez, s végül ebből lesz egy szép krémes emulzió. A burgonyák mellé adunk hozzá „balatoni” nyurgapontyból készül gombócokat, a pontyot persze a bevezetett halászati tilalom miatt máshonnan szerezzük be, de azért bátran ajánlom mindenkinek azt a fogást.

Fotók: Nemes Róbert