Madármegfigyelés az Érsekkertben

Az Európai Madármegfigyelő Napok Egerben is tartogatott programot a madárvilág iránt érdeklődőknek. Erre vállalkozott az a maroknyi csapat is, ami vasárnap reggel összegyűlt a zenepavilonnál, az Érsekkertben. Itt közel húszféle madarat lehet megfigyelni, amiben a Magyar Madártani Intézet munkatársa segítette őket.

A megfigyelések célja az európai szintű információgyűjtés az őszi madárvonulásról, valamint arról, hogy hányféle madárfaj él a közvetlen környezetünkben. Mindezt egy könnyű sétával tette meg az egri csapat, miközben figyelték a madárhangokat és a fák lombkoronáját.

A lelkes csapatnak sikerült széncinegét, fekete rigót, nagy fakopáncst, balkáni fakopáncst,  szajkót, tengelicet, erdei pintyet, tőkés récét és csúszkát látni.

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt. Idén is részt vett a versenyben, aminek sikeressége azon múlik, hogy hányan vettek részt a madármegfigyelő napokon és hány madarat figyelte meg. A verseny eredménye  hétfőn derül ki.