Eger lesz a 2018-as Magyar Festészet Napjának egyik kiemelt helyszíne – videó

A Magyar Festészet Napja című rendezvény 2018-as programsorozatának Eger az egyik kiemelt, vidéki helyszíne. A 2002-ben, civil kezdeményezésre létrejött, folyamatosan bővülő kulturális esemény ma már több, mint egy héten át zajlik, s ezzel az ország legnagyobb művészeti mozgalma – mondta Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kedden, a Városházán tartott sajtótájékoztatón.

– Október 18-a a fókusza a Magyar Festészet Napjának, mely Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe. Hozzátette, az ünnep fő célja az, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs magyar festőket és alkotásaikat, valamint elismerést vívjon ki a festészet művészeti színvonalából és egyediségéből adódó értékeknek.

Verebes György Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke – fotó: Nemes Róbert

Habis László, Eger polgármestere kijelentette, a teljes program gerincét minden évben az „Élő magyar festészet” kiállítás adja, melynek helyszíne 2018-ban az egri Kepes Intézet. A megnyitón adják át a három magyar festő generációnak szánt díjakat, s az életműdíjat Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője adja majd át az eseményen.

Eger Önkormányzata egymillió Ft működési célú támogatást ad a szervező Magyar Festészet Napja Alapítványnak, így a Templom Galériában megvalósuló „Női Vonal VII.” című kiállítás különdíját városunk biztosítja a szakmai zsűri által kiválasztott alkotónak. Emellett Eger komoly szervezői erővel is támogatja a kulturális eseménysorozat megvalósulását: az önkormányzati intézmények és kulturális partnereink szoros együttműködésével – a Ziffer Sándor Galériában (nagy zsinagóga), az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban, a Templom Galériában és az Arkt Galériában valósulnak meg a kiállítások a Magyar Festészet Napján.

Habis László, Eger polgármestere fotó: Nemes Róbert

Országszerte – és határon túl is – számos múzeum, galéria, kiállító tér csatlakozik a magyar festészet egy hónapon át tartó ünnepéhez, a látogatók és a kiállítók száma évről évre nő. A kulturális seregszemlét minden esztendőben kiemelt figyelemmel kíséri a művészeti szakma. A Magyar Festészet Napja keretében a városunk intézményei által működtetett kiállítóhelyeken tárlatok nyílnak, s a rendezvényhez kapcsolódik az Egri Érseki Palota, a Kepes Intézet és az Arkt Galéria is. A Magyar Festészet Napját Eger Önkormányzata anyagilag is támogatja.

Az évek során a rendezvénysorozat folyamatosan gazdagodott, s az egyre bővülő érdeklődés mellett sem változott meg a fő cél: a Magyar Festészet Napjának küldetése az, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs magyar festőket és alkotásaikat, valamint elismerést vívjon ki a festészet művészeti színvonalából és egyediségéből adódó értékeknek. Tavaly Budapesten csaknem 20 tárlatot láthatott a nagyközönség, s csaknem 40 vidéki város csatlakozott a programsorozathoz, így országszerte több mint 110 programon vehetnek részt az érdeklődők.

A teljes program ide kattintva elérhető.