Influenza Figyelőszolgálat – megyénkben is elindult

A szolgálat október elsejétől rögzíti az adatokat, a klinikai adatgyűjtésébe Heves megye minden ötödik háziorvosi praxisa bekapcsolódott. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 2018. év 40. hetétől 2019. év 20. hetéig tartó időszakban 40 különböző háziorvosi körzet megbetegedési adatait rögzítik, melyek összegzése alapján nyomon követhető az influenzaszerű megbetegedések alakulása Heves megyében.
A kijelölt praxisok között 16 vegyes háziorvosi, 14 felnőtt, valamint 10 gyermekorvosi körzet van, valamint három „figyelő” orvos van: egy gyöngyösi felnőtt háziorvos, egy egri gyermekorvos, valamint egy vegyes körzetet működtető családorvos Erdőtelek községből.

Ezen körzetek a megbetegedési adatok mellett rendszeresen küldenek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az influenzaszerű panaszokkal hozzájuk forduló páciensektől. A beérkezett minták (orrváladék, garatváladék) eredményei alapján, nyomon követhető, hogy megyénkben melyik influenzatörzs cirkulál.

Október 1. és október 7. között 60 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, többségük 60 év felett. A megbetegedéseket az Egri és a Hatvani járás illetékességi területéről jelentették. Az ingyenes influenza elleni oltóanyag hamarosan kérhető a háziorvosoktól.