Van bogárból bőven – őszi poloskainvázió

Az utóbbi néhány hétben egyre gyakrabban és nagyobb számban találkozhatunk poloskákkal lakott területeken. Napsütéses időben a házfalakon, vagy a lakásokban, főleg az ablakok környékén kerülnek szem elé.

Konkrét káros hatásuk ugyan a városi ember számára általában nincs, viszont közismert kellemetlen tulajdonságuk, hogy bűzmirigyeikből igen kellemetlen szagot áraszthatnak. A védekezés leginkább környezetbarát módja a rovarhálók alkalmazása – ajánlja az Egri Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya.

Az őshonos fajokon kívül az ezredforduló óta több nagy inváziós potenciállal rendelkező jövevény faj is megjelent hazánkban. A melegedő éghajlatunk, a hosszú őszök és enyhe telek mind elősegítik ezek terjedését és elszaporodását, aminek következtében a jövőben kártételükre és kellemetlenkedésükre is fokozottan számíthatunk.

Régóta ismert őshonos, hazai fajunk a bencepoloska, mely barna színű, de lakásainkban inkább „jövevényekkel” találkozhatunk. A nyugati levéllábú poloskát néhány évvel európai megjelenését követően 2004-ben Magyarországon is észlelték, Észak-Amerikából került be hozzánk. A zöld vándorpoloska melegkedvelő, inváziós faj, mely feltehetőleg Etiópiából indulva világszerte terjed. Magyarországról először 2002-ben jelezték előfordulását.

Az ázsiai márványospoloska mára világszerte előfordul, de eredetileg kelet-ázsiai származású. Hazánkban 2013 óta észleljük, s az idén Egerben is megtaláltuk néhány egyedét fénycsapdában, illetve észleltük már lakóépületben is. Erre a fajra is, mint potenciális mezőgazdasági kártevőre kell gondolnunk a jövőben, mely gyümölcsültetvényekben, zöldségfélékben, de szántóföldeken és dísznövényeken is súlyos károkat okozhat szívogatásával.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor