A szemétégetés veszélyes és erősen környezetkárosító! – iskolákban hívják fel a figyelmet

Az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség katasztrófavédelmi megbízottjai a Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tartottak előadást a Ne gyújtsa! Gyűjtse! – kampány keretében. A megyénkben is zajló kampány a hulladékégetés veszélyeire és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a szerdai iskolai bemutatón Felsőtárkányban. Fotó: Nemes Róbert

 

A katasztrófavédelem munkatársai lakossági fórumokon és iskolai tanórákon beszélnek arról, hogy a szabályok betartásával, öngondoskodással és tudatos szelektív hulladékgyűjtéssel a tűzesetek, az ebből adódó sérülések és az anyagi károk megelőzhetők.

A nem megfelelő tüzelőanyag választása sok esetben kéménytüzet idéz elő, minden ötödik lakástűz a kéményből indul el.

– mondta el Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a szerdai bemutatón. Sokkal több hátránya van a szemét elégetésének, mint előnye – tette hozzá -, ugyanis nagyon sok kátrány és korom rakódik le a kéményekben, melyek aztán egy későbbi tüzeléskor felizzanak és meggyulladnak, kiváltva ezzel a kéménytüzeket. Nem beszélve arról, hogy mennyire terheli környezetünket ez a gyakorlat.

Kovács Sándor tűzoltó százados, katasztrófavédelmi megbízott – Fotó: Nemes Róbert

 

 

Fotó: Nemes Róbert