Ételintolerancia: a tej és a tojás vezeti a panaszlistát

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki – ezt mutatja több mint 6 ezer ételintolerancia laboratóriumi vizsgálat eredménye.

Dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke Budapesten, a témában rendezett ismeretterjesztő és szakmai továbbképző rendezvényen ismertette, hogy az ételintoleranciára utaló panaszok miatt vizsgált páciensek több mint felében mutattak ki érzékenységet a tehéntejre, több mint negyven százalékban a tojásfehérjére, a betegek majdnem harmadában a búzára. Kiderült, hogy a megvizsgáltak negyede érzékeny az üdítőgyártáshoz felhasznált kóladióra, 12 százalék pedig a sörélesztőre – adta hírül a weborvos.hu.

Az első tíz leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyag között szerepel még a kecsketej és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica.

Érdekes eredmény, hogy minden tizedik betegnél az agar-agar nevű tengeri vörösmoszat-származék is felelős volt a tünetekért. Ezt a származékot az élelmiszeriparban E406 néven alkalmazzák zselésítő és sűrítőanyagként, stabilizálószerként: joghurtokban, lekvárokban, édességekben, fűszerkeverékekben.

Takáts Alajos főorvos hangsúlyozta: sok esetben nagyon nehéz a mindennapokban összefüggést felfedezni az elfogyasztott ételek és a különféle panaszok között. Sokan éveken át szenvednek az ételintolerancia által kiváltott panaszoktól vagy szednek a tüneteket enyhítő gyógyszereket anélkül, hogy tudnák mi a bajuk.

Az ételintolerancia nem ételallergia: tünetei lassabban alakulnak ki, a panaszok összefüggnek az elfogyasztott étel mennyiségével is. Leggyakrabban emésztőszervi problémákat, puffadást, hasfájást, székelési gondokat okoz az ételintolerancia, de az esetek egy részében a rendszeres fejfájás, ekcémás bőrtünetek vagy pattanásosság hátterében is állhat a betegség. Az ételintolerancia nem gyógyítható, de a kiszűrt alapanyagok kiiktatásával a panaszok néhány hónap alatt gyógyszer nélkül is enyhülhetnek, elmúlhatnak.

Borítókép:Pixabay/dubajjo