Pályaválasztási kiállítás Egerben – videó

A legkülönfélébb szakmák közül válogathattak azok a továbbtanulás előtt álló általános iskolás diákok, akik ellátogattak kedden a Heves Megyei Kormányhivatal által szervezett pályaválasztási kiállításra. Az eseményhez csatlakozott az ,,Építsd a jövőd” elnevezésű program is, ami az építőipart igyekezett népszerűsíteni a fiatalok körében.

Közel harminc oktatási intézmény és húsz térségi munkáltató standja várta az érdeklődőket, de szolgáltató szervezetek is bemutatkoztak. A megye 51 általános iskolájából érkeztek végzősök a rendezvényre.

Fotó: Nemes Róbert

 

A fiatalokat dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszöntötte. Beszédében kiemelte, egy kutatás szerint a pályaválasztás előtt álló fiatalok jelentős hányada az interneten tájékozódik a továbbtanulásról. Hozzátette, ez a rendezvény egyedülálló, hiszen itt egyetlen helyszínen és napon ismerhetik meg a fiatalok a megye teljes középiskolai palettáját és emellett még cégek képviselői is jelen vannak.

Kiemelte, az ifjakat manapság már elsősorban az olyan munkahelyek érdeklik, ahol sok pénzt lehet keresni, ahol biztonságban érzik magukat és jó a közösség. Ugyanakkor felhívta a diákok figyelmét arra is, hogy akkor lesznek képesek leginkább alkalmazkodni a változó körülményekhez, ha hajlandóak tanulni.

Fábri Eufrozina, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója és Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott köszöntő beszéde – Fotó: Nemes Róbert

Fábri Eufrozina, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntőjében elmondta, az építőipari szakmai kiállítást immáron harmadik éve rendezik meg. Kiemelte, az ágazat komoly munkaerőpiaci problémákkal küszködik, ezért szeretnék motiváltabbá tenni a fiatalokat. A kiállításon bemutatták az érdeklődőknek az ács, kőműves, villanyszerelő, burkoló szakmákat is.

Fotó: Nemes Róbert
Fotó: Nemes Róbert

 

Fotó: Nemes Róbert