Az empátiát erősítették a csörgőlabda tornával

Csörgőlabda tornát szervezett a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete az egri középiskolásoknak. Az eseményre négy iskola állított csapatot, annak érdekében, hogy a diákok megtapasztalhassák, milyen a vakok és a látássérültek élete. A program az érzékenyítést szolgálta.


Harmadik és egyben utolsó állomásához érkezett szombaton a Kösz, hogy jössz velünk rendezvény, a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete szervezésében. Az év során tandem kerékpározhattak a Tisza-tó körül, majd a Mátrában túráztak, most viszont az egri középiskolák látó diákjai mérték össze ügyességüket egy csörgőlabda tornán a Neumann gimnáziumban az egyesületi tagok segítségével.

Sajnálatos módon a látássérült embereknek az épekhez képest nyilvánvalóan beszűkültebb a sportolási lehetőség. De úgy gondoljuk a csörgőlabda az egy remek eszköze az úgynevezett érzékenyítésnek. Úgy gondolom ez egy igazán jó alkalom arra, hogy fiatalok bepillantást nyerhessenek a mi életünkbe – fogalmazott a Tóthné Dr. Kiss Orosz Mária a  Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületének elnöke.

A négy egri középiskola összesen öt, három fős csapatot állított ki az eseményre. A diákoknak egy röplabda méretű pályán kellett bekötött szemmel játszani és betalálni a kilenc méteres kapuba. A játék nagy koncentrációt igényelt és csöndet, ugyanis csak a csörgőlabda hangja segítette a játékosokat a fordulónként kétszer hét perces mérkőzéseken. A program célja az empátia, a reflexek, koncentrációs- és tájékozódási képességek fejlesztése volt.

Az egyesület rendszeresen szervez hasonló programokat, melyek segítségével bepillantást nyerhetnek a látók a látássérültek mindennapjaiba.