Több mint ötven együttes lépett fel a Palócgálán

Idén több mint ötven csoport részvételével szervezték meg a három napos Palócgálát az EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban.  A nagy múltú regionális – nemzetközi népzenei fesztiválon a hazai és felvidéki népzenéből adtak ízelítőt a versenyzők, melyek szakmai minősítést is szerezhettek.

A színpadon a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkör.

A fesztivál a palóc és a felvidéki népzene javából adott ízelítőt. Ezzel népszerűsítik és örökítik tovább a palóc kultúrát. A hevesi, borsodi és nógrádi csoportok mellett érkeztek együttesek a hajdúságból és a Balaton mellől is.

Citerakísérettel énekel az Akácos út Nótaklub Hajdúdorogról.

Az előadóknak a fellépési lehetőség mellett a  KÓTA Aranypáva térségi és országos népzenei minősítésén is részt vehettek. A szakmai zsűri figyelte a dalválasztást, az előadásmódot, hogy tempóban, karakterben miként követik egymást a dallamok. Az együttesek vezetői mindemellett szakmai fórumokon is részt vehettek.

Csemő és környékének népdalait adta elő a Gyöngyvirág Népdalkör.

Bimbó Zoltán a rendezvény szervezője elmondta – nagy dolog a XXI. században, ha közösséget építenek, ha a fellépők jól érzik magukat együtt, és ha jó zenei anyagot hoznak el a fesztiválra.

Katonadalokat énekel az összkar.

A Palócgálán megemlékeztek az I. Világháborúban elesett katonákra egy közös énekléssel, amit az egerszalóki Tekergő együttes kísért. Az eseményen volt fesztiválhangverseny, több minősítő és gálahangverseny.