Szoptatással a mellrák ellen

A születés a világ egyik legcsodálatosabb dolga, az azt követő szoptatási időszak pedig különösen meghitt, hiszen ez alatt egyedülálló kapcsolat alakul ki az anya és a csecsemő között. Emellett – a hormonális változások miatt – a minél tovább tartó szoptatás csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát is.

A hosszan tartó szoptatás orvosi tapasztalatok alapján nem csak a babának, hanem a mamának is jót tesz. Az köztudott, hogy az anyatej megvédi a csecsemőket a különböző fertőzésektől, ez idő alatt szervezetük ellenáll a különböző betegségeknek. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a szoptatás olyan védelmi mechanizmust alakít ki a kismamákban, ami

akár ötödével is csökkentheti az emlődaganat kialakulását.

– A szoptatás ideje alatt az anyukák jobban odafigyelnek magukra, egészséges életmódra törekednek, ezen felül olyan hormonális változások jönnek létre a testükben, amelyek mérsékelik például az ösztrogén szintjüket és ezzel csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát. Azt szoktam javasolni, hogy az anyukák szoptassanak minél hosszabb ideig – mondta el dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke a Mellünk Egészségéért Védőnői Programsorozat továbbképzésén.

Mindezek ellenére a várandóság és a szoptatás ideje alatt sem szabad megfeledkezni a rendszeres emlőönvizsgálatról, hiszen azért ebben az időszakban is kialakulhat emlődaganat. – Ilyenkor előfordulhat az, hogy a mellben kialakult csomókat, begyulladt tejmirigyeknek hiszik és a diagnózis már előrehaladottabb állapotban történik meg. Minden kismamát arra szeretnék ösztönözni, hogy ha valamilyen elváltozást tapasztal a mellén, kérje ki egy szakorvos véleményét és ne várja a csomó eltünését” – tette hozzá a szakorvos.