Az LMP most már félti az egri egyetemet

Fizetőssé tenné az egyetemeket és a főiskolákat a kormány- véli az LMP. Ez ellen kezdett a párt országjárással egybekötött aláírásgyűjtésbe. Heves megyében először Egerben jártak, de a terveik szerint több megyei városban is megfordulnak majd.

Kanász-Nagy Máté az LMP Országos Elnökségének titkára és Komlósi Csaba  önkormányzati képviselő az országjárás egri állomásán.

Bár három évvel ezelőtt, amikor arról kellett dönteni, hogy egyetemi rangot kaphat-e a Eszterházy Károly Főiskola, az ellenzéki politikusok nemmel szavaztak a kérdésről, most mégis pozitívumként értékelik az azóta végbement változást. Attól azonban már féltik az Eszterházyt, hogy a kormány az úgynevezett Corvinus-modell mentén fizetőssé tenné az itteni felsőoktatást.

“Ha ez a modell bevezetésre kerül, akkor ennek a vesztesei a vidéki hallgatók, a vidéki intézmények lesznek” – vélekedik Komlósi Csaba.

A kormány szándékát sejtő LMP tiltakozásul az elmúlt hetekben országjárásba és ezzel együtt aláírásgyűjtésbe kezdett ifjúsági szervezete, a Lehet más a jövő segítségével. Heves megyében elsőként Egerben jártak.  Karsai szerint a modell bevezetése az általános tandíjas képzés bevezetését is jelenti. Az összegyűjtött aláírásokat a parlament elé viszi az LMP, ezzel akadályozná meg a tandíjas felsőoktatás bevezetését.