Szomorú és dühítő! Lelőttek egy farkast a Bükkben

Egy fiatal hím esett áldozatul az embernek októberben. Bűncselekmény történt, a hatóságok nyomoznak. 

Egy kifejlett európai szürke farkas fiatal hím példányának tetemére bukkant a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre Nagyvisnyó külterületén, október 8-án – adta hírül a nemzeti park honlapján. A nyomok alapján egyértelmű, hogy lelőtték!

A farkas valószínűleg a Bükkben született pár évvel ezelőtt, most itt ölték meg.

A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása bűncselekmény, az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

Az elmúlt napokban sokakhoz eljutott a Bükki Nemzeti Park területén készült fotó híre, amelyen egy öttagú farkascsalád látható, mi is írtunk róla, külön köszönet, hogy a helyszínt titokban tartotta a fotó készítője.

A nemzeti park munkatársai évek óta gyűjtik az információkat a farkasokról és figyelik őket. A cél kettős: eloszlatni a tévhiteket és megvédeni az állatokat! Az alábbi videón azért megnézhetjük őket. Ami azért szerencse, mert a nemzeti park kameráit az idei őszi vadászati szezon folyamán többször megrongálták vagy eltulajdonították:

Fontos tudni, hogy a farkasok, mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatással bír védett területeinkre, mivel természetes szelekciója révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Az emberi jelenlét sokkal nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok számára, mint az itt előforduló farkasok. Ugyanez igaz a természeti értékekre is!